7/28/2013

Raportare contabila la 30 iunie 2013

In Monitorul Oficial  455/24.07.2013 a fost publicat OMFP 1013/18.07.2013 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2013 a operatorilor economici.
La art 2 din acest ordin se specifica ca Sistemul de raportare contabila la 30.06.2013 se aplica persoanelor carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a  Comunitatii Economice Europene ,parte componenta a Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene,aprobate prin OMFP 3055/2009,cu  modificarile si completarile ulterioare,si care in exercitiul financiar precedent au avut  o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei.
La alin (2) al aceluiasi articol mentioneaza ca Sistemul de raportare contabila la 30  iunie 2013  se aplica, de asemenea,societatilor carora le sunt incidente  Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara,
aplicabile societatilor ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, aprobate prin OMFP 1266/2012,cu modificarile si completarile ulterioare si care, in exercitiul financiar precedent ,au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei.
Pentru intocmirea raportarilor la 30 iunie 2013 ,incadrarea in criteriul prevazut la alin (1) si(2) din art enuntat mai sus  se efectueaza pe baza indicatorilor determinati de situatiile financiare anuale ale exercitiului financiar precedent,respectiv a balantei de verificare incheiate la sfarsitul exercitiului financiar precedent.
Aceleasi prevederi se aplica si entitatilor care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic cf. Legii 82/1991, legea contabilitatii.
Prevederile OMFP 1013/2013 se aplica si subunitatilor deschise in Romania de firmele rezidente in state apartinand Spatiului Economic European,indiferent de  exercitiul financiar ales.
Conform art 5 din ordin,institutiile de credit,institutiile financiare nebancare,institutiile de plata si institutiile emitente de moneda electronica,definite conform legii,
care acorda credite legate de serviciile de plata ,Fondul de garantare a depozitelor in sistem bancar vor depune la subunitatile Ministerului Finantelor raportari in  formatul si termenele prevazute de reglementarile emise de BNR ,respectiv Autoritatea de Supraveghere Financiara din domeniul asigurarilor si reasigurarilor.
Raportarile contabile la 30 iunie 2013 se semneaza de persoanele in drept ,cuprinzand si numele in clar al acestora.
Entitatile care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii pana la 30 iunie 2013,cele care in tot semestrul I al anului 2013 s-au aflat in inactivitate temporara ,cele infiintate in cursul anului 2013 , persoanele juridice care se afla in curs de lichidare NU intocmesc raportari contabile la 30 iunie 2013 .
Pentru toate persoanele juridice care au obligatia intocmirii raportarii contabile la 30 iunie 2013 termenul limita de depunere al acesteia este 16 august 2013, la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor.






</head>
<body>
<h1>http://fin8conta.blogspot.com<h1>
<h2>Raportare contabila la 30 iunie 2013<h2/>

7/22/2013

Oneros

Azi am primit un e-mail prin care,expeditorul isi exprima revolta fata de faptul ca in articolul care face referire la contractul de vanzare- cumparare,am scris, la caracteristici,ca acest contract este unul cu titlu oneros.
M-a apostrofat ca ar trebui sa tin cont ca nu toata lumea face afaceri ilegale, murdare si  nu toate contractele de vanzare- cumparare sunt oneroase.
Imi pare rau ca nu il pot publica ,ca sa va convingeti ca acel e-mail este unul real,eu  respect legislatia in materie de corespondenta( ma refer acum la secretul corespondentei.)
Desi am o vaga impresie ca numele era unul fals.
Daca ar fi aparut in comentarii la articol, sigur l-as fi publicat.
Ma sfatuia sa mai citesc si eu pe internet,sa vad care este intelesul cuvantului oneros.
Imi pare rau pentru supararea pricinuita respectivului cititor(desi e clar, nu este unul dintre cititorii mei obisnuiti si cum spuneam adrese de genul no.name@---iar mail-ul  semnat cu nu stiu ce diminutiv ma duc cu gandul ca a dat date false de indentificare)asa  ca m-am decis sa vin aici cu definitia data de Codul Civil la art 1172 alin (1).
Reproduc:

"Contractul prin care fiecare parte urmareste sa isi procure un avantaj in schimbul obligatiilor asumate este cu titlu oneros"
Deci, domnule cu adresa de email no.name@..,formularea mea a fost corecta Sunteti in eroare, oneros nu este sinonim cu ilegal sai incorect.
Marea majoritate a contractelor sunt cu titlu oneros
Chiar si contractul de munca  poate fi inclus in aceasta categorie,deoarece atat angajatorul,cat si angajatul , in schimbul prestatiei lor, urmaresc obtinerea unui avantaj.(angajatul obtine salariul, angajatorul,  beneficiaza din munca prestata de salariat.
La exceptii putem mentiona contractul de comodat,de pilda ,despre care am vorbit intr-un alt articol,sau donatia.
Acest mic"incident" mi-a amintit ca am citit zilele trecute , pe un blog de turism,
un articol prin care autorul isi exprima dezacordul fata de ideea preconceputa ca toti  saracii ar fi cinstiti si toti bogatii necinstiti.
Desi e clar, autorul articolului este o persoana educata, facea aceeasi greseala ,
spunand ca poate unii, au vrut sa faca si ei afaceri ca sa le fie mai bine,sa castige bani,dar asta nu  inseamna ca afacerile lor sunt oneroase,deci nu  trebuie "huliti',
dand,din pacate,acelasi sens,de ilegal,termenului "oneros"
Dupa umila mea parere,stimate coleg, toate afacerile sunt cu titlu oneros,de aceea  sunt afaceri.
Cand faci o afacere , scopul este sa obtii niste venituri din asta,sau orice alt fel de avantaje,nu este  fundatie de binefacere.
Asta nu inseamna ca le catalogheaza cineva ca ar fi ilegale.
Dar trebuie sa recunoastem ca unii mai fac si afaceri mai putin corecte,sau mai putin legale,aici sau oriunde in lume.
Insa sunt doua lucruri complet diferite.
Am avut impulsul pe moment sa fac un comentariu la cel articol,dar mi-am zis ca el si-a spus propria parere, pe propriul blog,si asta nu ma viza pe mine in nici un fel.
Acum ca am primit si eu acel e-mail, m-am hotorat sa explic in ce sens am folosit  termenul de "oneros".Nu intelegeti ca fac legatura intre acel mail si articolul colegului.
Cred ca fiind foarte revoltat in acel moment pur si simplu a facut greseala pe care se pare ca o fac multi , punand semnul egal intre oneros si ilegal.





</head>
<body>
<h1>http://fin8conta.blogspot.com<h1>
<h2>Oneros<h2/>




7/15/2013

Practici comerciale-loteria publicitara

Asa cum am specificat si in articolul anterior,baza legala o constituie Ord 99/2000 cu  modificarile si completarile ulterioare.
Loteria publicitara(tombola,asa cum este ea cunoscuta in termeni uzuali) se defineste ca fiind acea practica de promovare a produselor/serviciilor care tinde sa stimuleze in randul participantilor speranta unui castig prin tragere la sorti.
Loteriile publicitare(tombolele) sunt admise numai in conditiile in care participantilor nu le este impusa in contrapartida nicio cheltuiala directa sau indirecta,suplimentara  achizitionarii produsului/serviciului.
In privinta castigurilor puse in joc in cadrul unei loterii publicitare ,anunturile de prezentare a acesteia vor preciza natura,numarul si valoarea comerciala a respectivelor castiguri,precum si mentiunea "regulamentul de participare/desfasurare este  disponibil   in mod gratuit oricarui solicitant".
Se va mentiona adresa si numarul de telefon la care solicitarea poate fi transmisa.
In regulament se precizeaza obligatia organizatorului loteriei(tombolei) de a face publice numele castigatorilor si castigurile acordate.
Regulamnetul si/sau orice document in baza caruia urmeaza sa se desfasoare  loteria  publicitara trebuie sa fie autentificat de un notar public,inainte de inceperea operatiunii.
Pentru a verifica corecta desfasurare a loteriei publicitare reprezentantii Autoritatii  Nationale de Protectie a Consumatorilor, Ministerului Finantelor si M.A.I. pot solicita organizatorilor regulamentul de desfasurare a acesteia ,precum si un exemplar al anunturilor adresate publicului.
De pilda,ati observat ca prin aceste regulamente se specifica "este interzisa participarea la tombola a organizatorilor, salariatilor si colaboratorilor organizatorilor precum si  a rudelor acestor pana la gradul---",acest lucru fiind imperios necesar tocmai pentru a asigura corectitudinea extragerilor premiilor pentru acea tombola.
Consumatorii nemultumiti se pot adresa atat reprezentantilor institutiilor mai sus mentionate,cat si organizatiilor,asociatiilor cu rol de autoreglementare din domeniul publicitatii.
In acest context va voi reda in linii mari, o discutie la care am asistat involuntar zilele  trecute.
Ma aflam intr-un hypermarket, la rand  la casierie.In fata mea ,doua doamne, care in mod evident,se cunosteau,discutau despre o asemenea tombola asta pentru ca tocmai vazusera niste fluturasi publicitari si in acel hypermarket.
Una dintre doamne ii spunea celeilalte ca a gasit o asemenea tombola pe un site pe  internet la care puteau sa participe toti cei care erau inscrisi pe acel site.,iar premiul era un gadget,nu conteaza ce.Doamna povesteste mai departe ca fiind deja inscrisa        
pe site-ul acela, a optat sa se inscrie si pentru participarea la tombola.
Insa urmarind sa vada daca "da norocul peste ea", in timp, a constatat ca tombola s-a transformat in concurs, organizatorii s-au razgandit si au cerut celor inscrisi sa participe cu o lucrare in care sa isi spuna parerea des. site-sau despre produsele vandute pe site, nu am retinut exact, urmand sa castige numai in urma acestor lucrari premiul
 Acum din cate am inteles eu, tombola nu fost anulata oficial, ci a fost modificat doar  anuntul.
S-a gandit ca merita sa faca si asta,dar pana la finalizarea tombolei/concurs,ca nici dumneaei nu mai stia ce este,a constatat ca unele lucrari au disparut inclusiv cea cu care a participat in concurs), apoi  deodata nu s- a mai stiut nimic   nici de premiu.
A intrebat dar nu a primit raspuns
A luat cineva premiul pana la urma? De ce nu au participat toate lucrarile?De ce nu apar pe lista finala?Era dezamagita.Hai tombola ca tombola,ce am avut si ce am pierdut?
Nu facuse nici un efort in plus.
Dar asa s-a obosit sa faca o lucrare si a constatat ca... s-a pierdut pe drum
Desigur chiar si asa ,era posibil sa nu castige,dar este vorba aici despre corectitudine.
Mi s-a parut amuzant.Probabil organizatorii nu s-au documentat bine, inainte de organizarea tombolei,au constatat ca nu au indeplinit cerintele impuse si s-or fi gandit  sa o transforme in concurs.
Dar , din motive necunoscute, premiul a disparut si el.
Cealalta doamna ii zice"Draga,dar nu mai participa si tu la toate prostiile..
E plina lumea de escroci."Un domn care era si el la rand il aud ca tipa peste umarul meu
"Poate a aparut vreo catelusa cu zgarda de videochat pe acolo si a furat premiul, stiu eu cum  e cu astia.Ha,ha,ha."
Mi se pare de prost gust.Dar imi amintesc de cand eram mica si invatam sa recit  "'catelus cu parul cret"Si el era furacios.
Am ezitat mult daca sa va redau sau nu aceasta convorbire pe care am ascultat-o fara  sa vreau.
Doar nu puteam pleca de la rand  ca  sa nu mai aud.
Insa am decis sa o fac publica .De ce?
Este un exemplu concludent cum puteti sa va   distrugeti singuri imaginea dvs sau a firmei,cu siguranta fara sa aveti  intentia asta.
Cand organizati asemenea tombole sau concursuri ca sa va faceti reclama ,luati  lucrurile in serios.Documentati-va si din punct de vedere legal.
Altfel,ajungeti fie sa aveti probleme legale si sa va treziti cu vreo sanctiune contraventionala ,fie sa va alegeti cu o imagine negativa ,care sa va prejudicieze pe dvs si afacerea pe termen lung.
Poate ca doar din necunoastere sau neglijenta,acei oameni nu au organizat cum trebuie acea tombola.
Nemultumirea se propaga,se discuta pe la colturi, pe net ,peste tot si va faceti rau singuri.
Sintagma "orice reclama este buna,chiar si cea negativa" nu are aplicabilitate in afaceri.
Aici reclama negativa inseamna dezastru.




</head>
<body>
<h1>http://fin8conta.blogspot.com<h1>
<h2>Practici comerciale-loteria publicitara<h2/>

7/14/2013

Practici comerciale-vanzarile cu pret redus

Baza legala: Ordonanta 99/2000,republicata,cu modificarile si completarile ulterioare
Printre practicile comerciale folosite de comercianti in activitatea lor se numara si vanzarile cu pret redus.
Ce intelegem prin vanzari cu pret redus?
a)vanzari de lichidare
b)vanzari de soldare
c)vanzari efectuate in magazine sau depozite de fabrica
d)vanzari promotionale
e)vanzari ale produselor destinate satisfacerii unor nevoi ocazionale ale consumatorilor dupa trecerea evenimentului,fiind evident ca produsele nu mai pot fin vandute in conditii  comerciale normale.
f) vanzari ale produselor care sunt pe stoc de cel putin 3 luni.
g) vanzari accelerate ale produselor susceptibile de o deterioarare rapida sau a caror conservare nu mai poate fi asigurata pana la limita termenului de valabilitate.
h)vanzarea unui produs la un pret aliniat la cel legal practicat de ceilalti comercianti din aceeasi zona comerciala,pentru acelasi produs,determinat de mediul concurential.
i)vanzarea produselor cu caracteristici indentice, al caror pret de achizitionare s-a diminuat.
Azi voi pune accent pe vanzarile de lichidare de stoc.
Vanzarea de lichidare este definita ca fiind orice vanzare precedata sau insotita de  publicitate si anuntata sub denumirea de "lichidare" si care, printr-o reducere de preturi,are ca efect vanzarea accelerata a totalitatii sau numai a unei parti din stocul  de produse dintr-o structura de vanzare cu amanuntul(ex:magazin)in una din  urmatoarele situatii:
1.incetarea definitiva a activitatii comerciantului ,inclusiv in cazul schimbarii proprietarului, chiriasului, locatarului sau mandatarului,dupa caz,care exploateaza  structura de vanzare respectiva.
2.incetarea din proprie initiativa a activitatii comerciantului in structura de vanzare  respectiva  sau ca urmare a anularii contractului de inchiriere, locatie sau mandat.
3.intreruperea activitatii comerciale sezoniere pentru o perioada de cel putin 5 luni dupa terminarea operatiunii de lichidare.
4.schimbarea profilului structurii de vanzare ,suspendarea sau inlocuirea unei activitati comerciale desfasurate in acea structura.
5.modificarea conditiilor de exploatare a suprafetei de vanzare,daca lucrarile de  amenajare depasesc 30 de zile ,structura fiind inchisa in toata aceasta perioada.
6.vanzarea stocului de produse de catre mostenitorii legali ai comerciantului  defunct.
7.deteriorarea grava din cauza unor calamitati sau acte de vandalism, cu exceptia  produselor alimentare .
Conform art 19 din Ord 99/2000 vanzarile de lichidare sunt supuse notificarii in baza unui inventar detaliat al marfurilor de lichidat,intocmit de comerciant,cu obligatia acestuia de a justifica cu documente provenienta marfurilor.
Notificarea se face la primaria in  raza careia se afla structura de vanzare cu cel putin 15 zile inainte de inceperea vanzarilor de lichidare,cu exceptia celor de la pct 2,3,6,7 ,la acestea facandu-se notificarea cu cel putin 5 zile inainte de inceperea  vanzarilor de lichidare.
In alte articole voi aborda si celelalte tipuri de vanzari cu pret redus,dar si alte practici  comerciale.







</head>
<body>
<h1>http://fin8conta.blogspot.com<h1>
<h2>Practici comerciale-vanzarile cu pret redus</h2>

7/06/2013

Colectie de perle de la bacalaureat

V-am obisnuit ca pe acest blog sa tratez subiecte serioase, din lumea afacerilor.
Insa am ajuns la articolul cu numarul 50,asa ca m-am gandit ca este bine sa va descretiti putin fruntile, mai ales ca este si sfarsit de saptamana.
Desigur, voi continua sa scriu pe teme serioase, poate la articolul cu numarul 100,voi aborda iarasi un subiect care sa va inveseleasca.(sper sa mai scriu pana ajung la cifra rotunda de 100 de articole.)
Asadar,amuzati-va citind aici o colectie de perle de la bac.Reproduc "perlele " ca atare fara sa fac comentarii.,le-ar stirbi farmecul.

Bacalaureat 2013
"Stefan cel Mare a batut mai multi turci,era spaima Imperiului Austro-Otoman .
A avut vreo 50 de razboaie cu ei si a fost 50-0.Numai cand il vedeau aia si deja le suna apa in cap"
"Daca nu era Mihai Viteazu sa faca el Romania cu manutele lui cum l-a taiat capu,si bine la taiat, nu aveau astia ce sa fure azi"
"Statul roman s-a nascut pe cadavrele oamenilor simpli, ca mine si ca tine,care au  murit ca sa avem noi unde sa mergem la mall si sa spunem ca Romania este tara de.. ma scuzati, puncte, puncte"
"Sau batut ani multi in al doilea razboi mondial si sa-u mai si saturat.Si au zis si sa  faca pace si au puso de un tratat"
(exclusivtm.ro)
"Rolul cratimei este de a ajuta,a usura deplasarea,mersul pe jos"
"Nu putem avea imagini poetice,pentru ca textul nu are fotografii"
"Un jurnal e bine sa ai ca sa vezi catd e prost erai in trecut si cate fete ti-au mancat bani"
(sfatulparintilor.ro)

Bacalaureat 2012

"Luceafarul s-a transformat intr-un hipiot si i-a zis Demiurgului ca il face cantaret,sa  il asculte toata lumea"
"Numele Hyperion vine de la alaturarea a doua cuvinte hyper si ion.Deci il chema Ion,dar era mai activ."
"Baiazid i-a zis cel batran lui Mircea sa faca misto de el"
"Cu ultimul vers,'nemuritor si rece',Eminescu o lasa rece pe Catalina"
"Latina clasica este o limba moarta ,care nu se poate vorbi decat in scris.
Dupa caderea Imperiului Roman, o parte din latina clasica defuncta a devenit  bulgara."
(libertatea.ro)
"(....)cratima erodeaza o vocala"
"Luceafarul este cea mai lunga poezie romaneasca si din lume,desi nu s-a hotarat exact cate strofe are"
"Fata ii spune Luceafarului:Ia du-te si vezi-ti de treaba"
(analfabeti.ro)






</head>
<body>
<h1>http://fin8conta.blogspot.com<h1>
<h2.Colectie de perle la bacalaureat<h2/>

7/02/2013

Majorarea salariului minim brut pe tara

In conformitate cu HG 23/2013, publicata in M.OF. 52/23 ian 2013 incepand  cu data de 01.iulie 2013 salariul minim brut pe tara garantat in plata se majoreaza la 800 lei.
Este a doua majorare in acest an,dupa ce, in conformitate cu acelasi act normativ la 01.februarie se majorase la 750 lei.
Salariul minim brut pe tara garantat in plata este stabilit pentru un program complet de lucru,o medie de 168,667 ore de munca pe luna,adica 4,74 lei/ora.
Angajatorii care au salariati incadrati cu salariul minim brut pe tara( pana acum 750  lei)au obligatia ca de la 01.iulie sa majoreze salariul la 800 lei.
Angajatorii care nu respecta aceste prevederi risca amenzi contraventionale intre 1000 si 2000 lei.
 De asemenea au obligatia sa opereze aceste modificari si in registrul electronic de evidenta a salariatilor.
.






</head>
<body>
<h1>http://fin8conta.blogspot.com<h1>
<h2.Majorarea salariului minim brut pe tara<h2/>