Parlamentul a adoptat Legea 376 /23.12.2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, lege publicata in Monitorul Oficial 1255/27.12.2022.
Modificarile introduc impozitarea bacsisului in domeniul HORECA.
Iata ce prevede legea:
"(1) Prin bacșiș se înțelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 - «Restaurante», 5630 - «Baruri și alte activități de servire a băuturilor»."
Pentru sumele incasate ca bacsis nu se percepe TVA, bacsisul fiind asimilat ca venit al salariatilor din alte surse.
Citez din lege " Bacșișul nu poate fi asimilat, din punctul de vedere al TVA, unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii."
Operatorii economici au obligatia sa evidentieze bacsisul pe bonul fiscal, rubrica separata, indiferent daca plata se efectueaza cu cash sau card.
Operatorii economici trebuie sa intocmeasca si sa inmaneze clientului o nota de plata, inainte de emiterea bonului fiscal, care sa aiba o rubrica in care clientul sa poata scrie ce procent este dispus sa dea ca bacsis.Procentul poate fi intre 0 si 15% din valoarea notei. Clientul poate opta si pentru trecerea bacsisului in suma bruta, nu in procent, pe nota de plata.
De mentionat ca bacsisul nu este obligatoriu, clientul are dreptul sa refuze acordarea unui bacsis.
Exista si exceptii, de exemplu, pentru livrarea produselor la domiciliul clienților, operatorii economici nu au obligația de a evidenția bacșișul pe bonul fiscal, insa pot opta pentru aceasta forma.
Bacșișul se mentioneaza distinct pe același bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate și este introdus în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale ca orice articol, articol, cu denumirea "bacsis".
In cazul in care clientul solicita si factura, bacsisul se trece si pe factura.
In general factura este solicitata atunci cand este vorba de reprezentati ai unor agenti economici, pentru mesele de protocol.
Este clar ca agentii economici platitori, isi vor inregistra factura in contabilitatea proprie( ca si pana acum) la cheltuieli de protocol, in limita de deductibilitate prevazuta de lege, aici se va include si suma reprezentand bacsisul.
In contabilitatea proprie, agentii economici din domeniul HORECA , vor evidentia bacsisul distinct, fara afectarea conturilor de venituri si cheltuieli , si il vor distribui, in baza unui regulamentul intern propriu, salariatilor care l-au primit.
Asa cum am spus , bacsisul este considerat venit din alte surse, se impoziteaza cu retinere la sursa, 10% si se vireaza la buget.
NU se calculeaza contributii sociale pentru aceste venituri.