Pagini

1/20/2023

Impozitul pe veniturile microintreprinderilor in 2023

 Au aparut o serie de modificari ale Codului Fiscal incepand cu 1 ianuarie 2023.

Una dinte modificari se refera la microintreprinderi si impozitul pe venit aplicat microintreprinderilor.

Pentru a fi microintreprinderi , firmele  trebuie sa fi avut in anul fiscal precedent o cifra de afaceri de maxim 500.000 de mii de euro si sa aiba minim 1 salariat.

Daca firma este noua,  se poate opta pentru microintreprindere, daca veniturile estimate sunt sub 500.000 de euro.

Pentru a fi incadrata ca microintreprindere o firma mai trebuie sa indeplineasca si alte conditii, insa vorbim acum de cele care au suferit modificari.

Cifra de afaceri se calculeaza la cursul de schimb folosit la inchiderea exercitiului financiar precedent. Microintreprinderea trebuie sa aiba minim 1 salariat cu contract de munca si  norma intreaga sau mai multi salariati cu contract de munca cu timp partial care, cumulat sa faca o norma intreaga, cu cel putin salariul minim brut pe tara.

De asemenea, pot fi si persoane cu contract de administrare sau de mandat daca remuneratia este de cel putin un salariu minim brut pe tara garantat in plata.

De la 1 ianuarie 2023 salariul minim brut garantat in plata este de 3000 de lei .

Impozitul pe veniturile microintreprinderilor este de la 1 ianuarie 2023 de 1%.

Daca in cursul anului fiscal microintreprinderea depaseste  plafonul de 500 000 euro, sau cota veniturilor din consultanta/management (cu exceptia activitatilor de la cod CAEN 6920 Contabilitate, audit financiar, consultanta fiscala) depaseste 20% in totalul cifrei de afaceri, devine platitoare de impozit pe profit incepand cu trimestrul urmator celui in care a depasit plafonul.