2/11/2013

Sistemul TVA la incasare

</head>
<body>
<h1>fin8conta.blogspot.com<h1>
<h2>Sistemul tva la incasare<h2/>

Aplica sistemul TVA la incasare persoanele impozabile care  desfasoara activitate in Romania si a caror cifra de afaceri in perioada 01 octombrie 2011-30septembrie 2012 inclusiv nu depaseste plafon de 2.250.000 lei.
Sistemul TVA la incasare se aplica deja de la 01 ianuarie 2013, primul decont se depune pe data de25 februarie 2013 pentru firmele a caror perioada fiscala este luna si  25 aprilie 2013 pentru firmele a caror perioada fiscala este trimestrul.
Stiti desigur, ca a existat obligatia agentilor economici care se incadreaza in plafon sa depuna pana la data de 25 oct 2012 la organele fiscale compentente o notificare  privind  cifra de afaceri.
Firmele care nu au depus aceasta notificare nu trebuie sa isi faca griji deoarece asa  cum precede art 2, alin(2)din OUG 15/2012 acestea au fost inregistrate din oficiu de organele fiscale competente in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare , urmand sa aplice sistemul tva la incasare incepand cu 01ianuarie 2013
Exigibilitatea taxei petru livrari de bunuri/prestari servicii
Prin exceptie de la   prevederile articolului 134(2) aliniat (1) si (2), lit a)in cazul sistemului tva la incasare exigibilitatea intervine la data incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri sau prestarii de servicii astfel:
-persoana impozabila care anul precedent nu a aplicat sistemul tva la incasare ,dar acarei cifra de afaceri este inferioara plafonului de 2250000 lei aplica sistemul tva la  incasare incepand cu prima zi a celei de a doua perioade fiscale din anul urmator  celui  in care nu a depasit plafonul.
-persoanele impozabile cu sediul activitatii in Romania care se inregistreaza in scopuri de  tva  in cursul anului calendaristic curent , incepand cu data inregistrarii  in scopuri de tva.
Daca in cursul anului calendaristic curent cifra de afaceri a persoanei juridice(firme)depaseste plafonul de 2250000 lei sistemul se aplica pana la sfarsitul perioadei  fiscale urmatoare celei in care plafonul a fost depasit.
In situatia in care persoanele impozabile obligate la aplicarea sistemului tva la incasare nu au incasat contravaloarea integrala sau partiala a livrarii de bunuri sau prestarii de  servicii. in termen de 90 de zile calendaristice de la data emiterii facturii , calculata conform Codului de procedura civila , exigibilitatea taxei aferenta  contravalorii neincasate intervine in cea de a 91 zi calendaristica , de la data emiterii facturii.
Aplicarea sistemului TVA la incasare este obligatorie pentru persoanele impozabile cu sediul activitatii in Romania care nu depasesc plafonul de 2250000 lei.
Persoanele impozabile care aplica sistemul tva la incasare vor face exceptie pentru urmatoarele operatiuni:
- in cazul livrarilor sau prestarilor care sunt scutite de tva
-in cazul operatiunilor supuse regimurilor speciale( art 153/1 -153/3 cod fiscal)
- in cazul livrarilor sau prestarilor a caror contravaloare  este incasata in numerar de  la beneficiarii persoane juridice , persoane fizice inregistrate in scopuri de tva,PFA, asocieri  fara personalitate juridica.
-in cazul livrarilor/prestarilor in care in care beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului /prestatorului.
Pentru determinarea taxei aferente incasarii contravalorii integrale sau partiale a  livrarii de bunuri sau prestarii de servicii , care devine exigibila, fiecare incasare  totala sau  partiala se considera ca include si tva aferenta aplicandu-se urmatoarea  formula de calcul pentru determinarea sumei taxei:
24x100/124 pentru cota standard 9x100/109 pentru cota de de 9% 5x100/105 pentru cota de 5%
In cazul compensarilor se considera data incasarii data efectuarii compensarii in  conformitate cu Legea 211/2001.
In cazul incasarilor prin banca  ordin de plata, cec, cambie,bilet la ordin data incasarii se  considera a fi data extrasului de cont..
Data platii prin card de debit/credit se considera a fi data extrasului de cont sau alt  document asimilat acestuia.
In conformitate cu Codul Fiscal furnizorul/prestatorul care aplica sistemul TVA la incasare , exclude de la aplicarea acestui sistem acele sume dintr-o factura care  sunt incasate in numerar de la beneficiar.
In cazul facturilor incasate partial in numerar , emitentul va mentiona separat pe factura valoarea care a fost incasata in numerar, incluzand tva.
Persoanele juridice impozabile care aplica sistemul tva la incasare sunt obligate sa treaca pe facturi mentiunea  "tva la incasare".
Jurnalele de cumparari si jurnalele de vanzari.
Persoanele impozabile care aplica sistemul tva la incasare sunt obligate sa  mentioneze  in jurnalele pentru vanzari facturile emise pentru livrari de bunuri /
prestari de servicii pentru care este obligatorie apilcarea sistemului tva la incasare  chiar daca exigibilitatea taxei nu intervine in perioada fiscala in care a fost emisa factura.
Firmele care aplica acest sistem au obligatia sa inscrie in plus in jurnalele de vanzari urmatoarele informatii:
-numarul si data documentului de incasare sau data la care a expirat termenul de 90 de zile.
-valoarea integrala a livrarii lor/prestarilor inclusiv tva
-baza impozabila si tva aferenta.
-valoarea incasata, inclusiv tva, precum si baza impozabila si tva exigibila corespunzatoare  sumei incasate, sau dupa caz la expirarea termenului.
-diferenta dintre baza impozabila si tva neexigibila.
Persoanele impozabile care fac achizitii de bunuri de la persoane care aplica tva la incasare  inscriu in jurnalele de cumparari facturile primite pentru care este  obligatorie aplicarea tva la incasare , chiar daca deductibilitatea taxei nu intervine in perioada    fiscala  in care a fost emisa factura.
In plus vor specifica:
-numarul si data documentului de plata
- valoarea integrala aachizitiei inclusiv tva
-valoarea platita inclusiv tva si corespunzator tva neexigibila.
-diferenta intre baza impozabila si tva neexigibila.
Pentru informatii suplimentare despre sistemul tva la incasare puteti consulta Codul fiscal, Normele de aplicare a codului fiscal, OUG 15/2012 , Codul de procedura  fiscala, OMFP 1519/2012.

PS.Avand in vedere ca incepand cu 1 ianuarie 2014 intervin modificari referitoare la Sistemul TVA la incasare,va invit sa citi si articolul Modificari ale Codului Fiscal