2/25/2013

Impozitul pe dividende



Impozitul pe dividende este prevazut in codul fiscal,capitolul 6.
Persoanele juridice romane(firmele) care distribuie/platesc dividende catre alte  persoane juridice romane au obligatia sa retina, sa declare si sa plateasca  impozitul pe dividende catre bugetul de stat.
Cota de impozit pe dividende este de 16% si se aplica asupra dividendului brut.
Impozitul pe dividende se declara si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a platit dividendul.
In situatia in care dividendele nu se platesc  pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat  situatiile financiare anuale( bilantul contabil), impozitul pe dividende se plateste  pana la data de 25 ianuarie anul urmator.
Ex: Pentru  anul 2011 s-a repartizat din profit suma de 10000 lei la dividende
Sa zicem  aprobarea bilantului s-a facut in aprilie 2012. In iunie 2012 se platesc dividende in valoare bruta de 1500 lei.Pana pe 25 iulie 2012 se declara si se plateste impozitul aferent sumei de 1500 lei, adica 1500x16%=240 lei.Pana la sfarsitul anului 2012 nu se mai platesc dividende.Pana pe data de 25 ianuarie 2013 se declara si  se plateste impozitul pe dividende aferent sumei ramase 8500x16%=1360lei.
Prevederile referitoare la retinerea impozitului pe dividende la sursa nu se aplica daca persoana juridica romana careia i se distribuie dividend, la data platii dividendului  detine minimum 10% din titlurile de participare ale persoanei juridice romane platitoare., pe o perioada de 2 ani impliniti pana la data platii  acestora inclusiv.
Prevederile art 36 cod fiscal nu se aplica nici in cazul dividendelor platite de catre o persoana juridica romana (firma) catre :
a)fondurile  de pensii facultative sau administrate privat.
b)organele administratiei publice care exercita drepturile si obligatiile ce decurg din calitatea de actionar  al statului la persoana juridica romana .
Cota de impozit pe dividende se aplica, in schimb ,asupra dividendului distribuit catre  fondurile deschise de investitii.
DIVIDENDELE REINVESTITE incepand cu anul 2009, in vederea pastrarii si cresterii numarului locurilor de munca,dar si pentru dezvoltarea activitatii persoanelor juridice platitoare de dividende, SUNT SCUTITE de la plata impozitului.
SUNT SCUTITE de la plata impozitului pe dividende si DIVIDENDELE REINVESTITE IN CAPITALUL SOCIAL al altei persoane juridice romane in scopul dezvoltarii activitatii si crearii de noi locuri de munca.
Impozitul pe dividendele distribuite de persoanele juridice romane catre persoane fizice  este tot de 16% aplicabil asupra dividendului brut.






</head>
<body>
<h1>http:fin8conta.blogspot.com<h1>
<h2>Impozitul pe dividende<h2/>