3/13/2015

Combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor

Legea 33/2015 publicata in M.Of. 170/2015 modifica Legea 363/2007 pentru combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor fata de consumatori.
Astfel,lit e) a art 2 se modifica si are urmatorul cuprins:
"deformarea substatiala a comportamentului economic al consumatorului-folosirea unei practici comerciale cu scopul de a afecta in mod considerabil capacitatea consumatorului de a lua o decizie in cunostiinta de cauza,determinandu-l astfel sa ia o decizie pe care nu ar fi luat-o"
Cuprinsul puncului 6 al anexei 1 la paragraful "practici comerciale inselatoare" este "Lansarea unei invitatii de a cumpara produse la un anumit pret ,pentru ca apoi,in scopul promovarii unui produs diferit,comerciantul recurge la una din urmatoarele fapte:
a)refuzul prezentarii articolului care a facut obiectul publicitatii
b)refuzul luarii comenzii pentru respectivul articol sau al livrarii intr-un termen nerezonabil.
c)prezentarea unui esantion cu defecte"
Toate acestea sunt considerate practici incorecte.
Se modifica si puncul 8 al aceleeasi anexe in sensul ca exista obligatia informarii consumatorului inainte de incheierea  tranzactiei daca au comunicat intr-o limba iar serviciile  post vanzare nu sunt asigurate in aceeasi limba.
 Practica incorecta este considerata si crearea,operarea sau promovarea unui sistem promotional piramidal(pct 14)
Art 15 care prevede sanctionarea practicilor incorecte ale comerciantilor se modifica si el,sanctiunile cu amenda se vor si tua intre 5000 de lei si 100000 lei,in functie de gravitatea faptei.(mult mai mari ca pana acum)


</head> <body>
<h1>http://fin8conta.blogspot.com<h1>
<h2>Combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor<h2>