9/29/2016

Care sunt modificarile in privinta politelor RCA?

Asigurarea pentru raspunderea civila auto, subiect de interes dar si de multe controverse   in ultima  perioada, motiv de proteste si negocieri.
In acest context au aparut unele modificari  legislative cu referite ala RCA  OUG 54/ din septembrie 2016 vine cu modificari in privinta politelor RCA.
Conform art 5 sunt exceptate de la obligatia incheierii politei RCA persoanele fizice si juridice  care utilizeaza autovehiculele exclusiv in scopul antrenamentlor, curselor, intrecerilor  ,raliurilor organizate legal.
Conform art 6, acum exista posibilitatea incheierii politei pe o perioada de o luna sau multiplu de o luna ,cu maximum de 12 luni.
Stim ca pana acum se incheia pe  o perioada de 6 sau 12 luni.
O alta modificare priveste plata politei care de acum inainte poate fi efectuata si in rate, daca exista acord intre asigurator si asigurati.
Trebuie sa stiti contractul RCA constituie titlu executoriu, deci daca nu platiti la timp,asiguratorul va poate executa silit in baza contractului.
Polita poate produce efecte si in cazul in care nu s-a platit la timp rata , daca asiguratorul nu a cerut rezilierea contractului .
Polita RCA incheita prin mijloace electronice are aceleasi efecte ca cea obtinuta pe suport de hartie.
Exista posibilitatea suspendarii RCA , la cererea asiguratului, pe perioada imobilizarii
vehiculului.
Art 19 vine cu o alta noutate:persoana prejudiciata poate cere dezpagubirea fie de la asiguratorul  de RCA al  persoanei vinovate  de producerea pagubei,,fie de la propriul sau asigurator RCA.