11/14/2016

Legea "cash-back" modificata

OUG 193/2002,privind mijloacele moderne de plata aprobata prin lege de   Parlament,a suferit mai multe modificari si completari in timp.
De curand Parlamentul  aprobat o lege care vine cu noi modificari ale ale acestui act normativ.
Este vorba de obligatia comercianitlor cu cifra de afaceri  anuala mai mare de 100.000  euro  sa instaleze terminale de plata (POS-uri) pentru plata cu card a produselor achizitionate de clienti.
Legea stabilea si obligatia comerciantilor  de a acorda avansuri  de maximum 200 de lei clientilor, la solcitarea acestora, odata cu incasarea prin card a contra/valorii produselor achizitionate de client.
Legea a fost refuzata la promulgare  si returnata Parlamentului  pentru reexaminare.
In urma reexaminarii, parlamentul a adoptat-o cu modificari, acesta din urma forma a  fost promulgata si publicata in Monitorul oficial al Romaniei.
Este vorba de Legea 209/09 nov 2016,  publicat in m.of .913/14 nov 2016. (adica astazi).
Modificarile aduse fata de forma initiala:
- se extinde categoria comerciantilor  care au obligatia de a instala POS-uri, limita cifrei de afaceri de la care exista acesta obligatie, scazand de la 100.000 euro la 10.000 euro, echivalentul in lei (este vorba de cifra de afaceri anuala, desigur)
-nu va mai exista obligatia comerciantilor  de a acorda avansuri la cerere clientilor, s-a inlocuit sintagma  "comerciantii sunt obligati' cu sintagma "comerciantii pot acorda avansuri la cerere, odata cu incasarea pe card a produselor"; asta inseamna  ca ramane la latitudinea  comerciantilor sa  acorde sau nu avansuri
Dupa parerea mea  nici nu era normal sa fie obligati, fiecare comerciant trebuie sa decida singur ce face cu propriile disponibilitati, nu sa fie obligat sa dea avansuri pe care sa le recupereze ulterior.
Daca pentru comerciantii mari nu constituia o problema, pentru cei mici,da.
La acestia vanzarile nu sunt mari, si daca vin sa li se dea  avansuri, poate nu mai au cu ce sa isi  refaca stocul de marfa.
Scopul legii este sa  se dezvolte infrastructura de POS-uri, mai ales in mediul rural, unde nu prea sunt bancomate.
Comerciantii care instaleaza POS-uri sunt obligati sa afiseze la loc vizibil acest lucru dar si costurile aferente operatiunilor prin POS.
Comerciantii  care acorda si  avansuri, au obligatia sa evidentieze distinct aceasta operatiune pe bonul fiscal.
Avansul va fi de maximum 200 lei.
Bancile acceptante sunt obligata sa instaleze POS-uri la max 30 de zile de la primirea cererii.
Comerciantii pot percepe pentru operatiuni un comision de max 1% din valoare.
Institutiile publice sunt si ele obligate sa accepte plata  cu cardul pentru taxe si impozite.
Le revine aceasta obligatie si furnizorilor de utilitati.
Nerespectarea legii poate duce la sanctiuni cu amenzi de pana la 50.000 de lei pentru institutiile publice si intre 5000 si 7500 de lei pentru comercianti.
Legea intra in vigoare la 1 ianuarie 2017.