5/15/2018

Contractul de asigurare

Cu totii ati incheiat macar o data  un contract de asigurare, fie  pentru un bun cum ar fi casa, autoturism, mobilier, utilaje, etc, fie o asigurare de viata , de calatorie, etc.
Contractul de asigurare se incheie la cererea asiguratului .

Cele doua parti, asiguratul si asiguratorul  incheie un contract in forma scrisa, prin care, asiguratul se obliga sa plateasca primele de asigurare la termenele stabilite iar asiguratorul se obliga sa acorde despagubiri asiguratului in cazul producerii evenimentului/cazului asigurat , pentru bunurile asigurate.
La incheierea contractului asiguratorul are obligatia sa emita o polita de asigurare.

Polita de asigurare trebuie sa contina in mod obligatoriu cel putin urmatoarele informatii:
-data incheierii politei
- data la care incepe valabilitatea politei ( an, luna, zi, ora)
-data expirarii politei ( an, luna, zi ,ora)
- riscul asigurat
-limitele sumei asigurate si a despagubirilor in cazul producerii riscului asigurat

Sigur, ca la orice contract, si acesta trebuie sa contina datele de indentificare ale partilor:
a) in cazul asiguratorului : denumirea, codul de indentificare fiscala, sediul, numele, prenumele si calitatea reprezentantului asiguratorului .
b) pentru asigurat, dupa caz, in functie de calitatea sa de persoana juridica sau fizica : denumirea sau numele si prenumele, codul de indentificare fiscala sau CNP, sediul sau domiciliul .

In general, asiguratorii (societati de asigurare) se asigura la randul lor la alte societati de asigurare in baza unui contract de reasigurare .
In cazul contractului de reasigurare, asiguratorul devenit de data aceasta asigurat, cedeaza reasiguratorului o cota/parte din primele de asigurare dar si o cota/parte din riscul de asigurare.

Ca obiecte ale asigurarii pot fi, asa cum am exemplificat in prima parte a articolului, bunuri imobile cum ar fi locuinte, autoturisme, mobilier dar si cladiri industriale, utilaje, instalatii, precum si bunuri mobile cum ar fi marfurile, produsele finite iar in cazul persoanelor fizice bijuterii, obiecte de arta, electronice,etc
Exista asigurari de viata, asigurari de calatorie, asigurari de sanatate  ( altele decat contributiile obligatorii stabilite prin lege)
Pentru cei care aveti sau ati avut credite contractate stiti ca se asigura si creditele, deci asigurari pentru valori financiare.