5/25/2019

TVA 5% pentru produse eco, traditionale si montane

Guvernul a adoptat OUG 31 care modifica, alaturi de alte acte normative, unele prevederi ale Codului Fiscal.
OUG 31/2019 a fost publicata in monitorul oficial numarul 403 din 23 mai 2019.
Art 6 al OUG mai sus mentionate modifica art 291, alin (2) si (3) din Codul Fiscal care fac referire la taxa pe valoarea adaugata.
Mai concret, la alin (2) se precizeaza clar care sunt produsele alimentare pentru care se aplica tva redus, iar la alin (3) se introduce o noua litera, lit k)

Noile reglementari stabilesc reducerea tva de la 9% la 5% pentru produsele alimentare (cu exceptia bauturilor alcoolice) eco, montane si traditionale. 
Mai exact, la litera k)  se definesc ca " produse alimentare de inalta calitate, respectiv produse eco, montane si traditionale."

Pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala, producatorii trebuie sa obtina atestare de la Ministerul Agriculturii.

De asemenea, livrarea produselor trebuie sa fie insotita de o copie a documentului de atestare, cu exceptia livrarii directe catre populatie.
Citez din OUG " va fi  insotita ( n.a. - livrarea produsului) de o copie a documentului de recunoastere/atestare/ certificare eliberat de autoritatea competenta, cu exceptia livrarii efectuate catre consumatorul final."

Aceasta prevedere a OUG 31/2019 intra in vigoare incepand cu data de 1 iunie 2019.