11/19/2020

Procedura pentru acordarea esalonarii la plata

 Astazi, 19 noiembrie a fost publicat   Monitorul Oficial nr 1104, OPANAF 3896/2020 care stabileste procedura de acordare a esalonarii la plata de catre ANAF, in forma simplificata.

Contribuabilii persoane fizice si juridice pot accesa esalonarea la plata simplificata pe o perioada de maxim 12 luni, pentru obligatiile fiscale principale si accesorii  datorate dupa data declararii starii de urgenta.

Contribuabilii trebuie sa indeplineasca unele conditii, ca sa fie eligibili:

-sa nu fi inregistrat restante pentru obligatiile fiscale la data declararii starii de urgenta, nestinse pana la data eliberarii certificatului fiscal; cu alte cuvinte, chiar daca ati avut restante la data declararii starii de urgenta , insa intre timp le-ati platit (inainte sa cereti certificatul de atestare fiscala) va incadrati.

-sa nu fie in procedura de dizolvare

-sa nu fie in procedura de faliment

-sa aiba toate declaratiile depuse pana la data obtinerii certificatului de atestare fiscala

-  sa nu se fi stabilit  raspunderea pentru contribuabil privind insolventa sau raspunderea solitara conform art 25 si 26 din Codul de procedura fiscala

- sa depuna cerere pana la data de 15 decembrie inclusiv..

Modelul cererii de esalonare la plata este prevazut in anexa la OPANAF 3896/2020 si poate fi descarcat in forma electronica de pe site-ul ANAF.

La cerere contribuabili pot atasa, sub forma de grafic, propunerile lor pentru esalonare  (cuantum rate, nr rate).