2/28/2022

Ordonanta pentru sprijinirea IMM-urilor

 OUG 9/16 02. 2022 pentru stabilirea unor măsuri bugetare în vederea sprijinirii sectorului întreprinderilor mici și mijlocii  publicata în  M. OF.162 /17 februarie 2022- extras:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Guvernul României adoptă prezenta ordonanță de urgență.

Articolul 1 (1) Sumele rambursate de beneficiarii creditelor acordate în cadrul programului instituit în baza Hotărârii Guvernului nr. 1.065/2010 pentru aprobarea Acordului-cadru dintre Guvernul României și Consiliul Federal Elvețian privind implementarea Programului de cooperare elvețiano-român vizând reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene extinse, semnat la Berna la 7 septembrie 2010, finanțat în baza Acordului de Proiect dintre Elveția, reprezentată de Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO), și Guvernul României, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice, în calitate de Unitate Națională de Coordonare (UNC), și de Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru întreprinderi mici și mijlocii, mediu de afaceri și turism, în calitate de Organism Intermediar (OI), semnat la 16 ianuarie 2014, aflate la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență în contul de tranzit al Ministerului Antreprenoriatului și Turismului deschis la CEC Bank, se fac venit la bugetul de stat, la o poziție distinctă de venituri.

(2) Se autorizează Ministerul Finanțelor, la propunerea Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, să majoreze veniturile bugetului de stat la o poziție distinctă, precum și creditele de angajament și creditele bugetare prevăzute în bugetul acestuia la o poziție distinctă de transferuri în cadrul titlului 55 „Alte transferuri“ cu sumele virate potrivit alin. (1).

(3) Sumele virate potrivit alin. (1) se utilizează de către Ministerul Antreprenoriatului și Turismului pentru implementarea programului de accelerare a dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii prevăzut la art. 25^1 lit. k^2) din Legea nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificările și completările ulterioare.

(4) Se autorizează Ministerul Antreprenoriatului și Turismului să detalieze influențele aprobate potrivit alin. (2) în buget și în anexele la acesta și să le comunice Ministerului Finanțelor, în termen de 5 zile lucrătoare de la majorarea veniturilor bugetare.

(5) Pentru punerea în aplicare a alin. (4) se abilitează Ministerul Antreprenoriatului și Turismului să introducă „Programul de accelerare a dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii“ în anexa nr. 3/60/27 la Legea bugetului de stat pe anul 2022 nr. 317/2021.

(6) Până la data de 22 decembrie a anului bugetar, sumele rămase neutilizate determinate ca diferență între veniturile încasate potrivit alin. (1) și plățile efectuate se virează de către Ministerul Antreprenoriatului și Turismului din contul de venituri ale bugetului de stat în care au fost încasate într-un cont de disponibil deschis pe numele acestuia la Trezoreria Statului.

(7) Sumele virate în contul prevăzut la alin. (6) se transferă în primele 5 zile lucrătoare ale anului următor de către Ministerul Antreprenoriatului și Turismului în contul de venituri ale bugetului de stat prevăzut la alin. (1), urmând procedura prevăzută la alin. (2)-(4), și se utilizează în anul următor cu aceeași destinație.

Articolul 2 Anual, până la data de 31 martie, soldul contului de tranzit deschis pe numele Ministerului Antreprenoriatului și Turismului la CEC Bank - S.A. pentru rambursarea creditelor acordate în cadrul „Programului româno-elvețian pentru întreprinderile mici și mijlocii“ se virează la bugetul de stat, în contul de venituri prevăzut la art. 1 alin. (1), și urmează procedura de la art. 1.

Articolul 3 În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, prin ordin al ministrului antreprenoriatului și turismului se aprobă schema de ajutor de minimis aferentă programului prevăzut la art. 1 alin. (3).