12/15/2023

Moneda cu tema Istoria aurului

 Banca Nationala a Romaniei a emis Circulara/14 dec.2023 privind lansarea în circuitul numismatic a unei monede din aur cu tema Istoria aurului - Diadema princiară de la Bunești-Averești.

Actul a  fost publicat in Monitorul Oficial nr 1133 din 14 decembrie 2023.

Conform art 1,  începând cu data de 18 decembrie 2023, Banca Națională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema Istoria aurului - Diadema princiară de la Bunești-Averești.

 La articolul 2 se specifica caracteristicile monedei care sunt:

Metal Aur

Valoare nominală 10 lei

Titlu 999‰

Formă rotundă

Diametru 13,92 mm

Greutate 1,224 g

Cant zimțat

Calitate proof

Aversul monedei prezintă una dintre extremitățile în formă de animal a diademei princiare de la Bunești-Averești, inscripția "ROMANIA" în arc de cerc, stema României, valoarea nominală „10 LEI“ și anul de emisiune „2023".

Reversul monedei redă reprezentarea și denumirea diademei princiare de la Bunești-Averești.

In articolele 3,4 si 5 se stabileste:

Monedele din aur vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent și vor fi însoțite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză și franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naționale a României și casierului central.

Monedele din aur cu tema Istoria aurului - Diadema princiară de la Bunești-Averești au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României.