2/05/2013

Microintreprinderile-modificari ale Codului fiscal in 2013


<!--google-ad-section-start

Se modifica articolul112/1 litera c) astfel"a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 65.000 de euro".
Art 112/2 aliniatul(3)specifica:"pentru anul 2013 persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit care la data de 31.12.2012 indeplinesc conditiile art 112/1 sunt obligate la plata impozitului reglementat de prezentul  titlu incepand cu 01.02 .2013 urmand sa notifice organele fiscale teritoriale despre  modificarea sistemului de impunere ,potrivit Codului de procedura fiscala,pana la data de 25 martie 2013,inclusiv.
Pana la acest termen  se va depune si declaratia privind impozitul pe profit datorat pentru profitul impozabil obtinut in perioada o1 .ian  2013 -31 ianuarie 2013,prin exceptie de la prevederile art 34 si 35.
O persoana juridica romana (firma) care este nou infiintata este obligata sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor in primul an fiscal daca conditia prevazuta la articolul 112/1 litera d) este indeplinita.
Litera d) face referire la capitalul social al firmei care trebuie sa fie detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.
Microintreprinderile nu mai aplica acest  sistem fiscal incepand cu anul fiscal incepand  cu anul fiscal urmator anului in care nu mai indeplinesc  una din conditiile prevazute  la art 112/1.( pe acestea le-am enumerat in articolul intitulat "Microintreprinderea".
La alin(6) al art 112/2 se specifica ca nu sunt obligate sa aplice sistemul de impunere pentru microintreprinderi persoanele juridice care:
-desfasoara activitati in domeniul bancar
-desfasoara activitati in domeniul asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital,cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii.
-desfasoara activitati in domeniul jocurilor de noroc , consultantei si managementului.
Persoanele juridice care au optat  pentru acest sistem de impunere conform prevederilor  legale in vigoare pana la data de 01 februarie 2013 pastreaza acest regim de impozitare  pentru anul 2013.
Cota de impunere pentru microintreprinderi ramane aceeasi: 3%.
Calculul si plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor se efectueaza trimestrial,pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoarea trimestrului pentru care se calculeaza impozitul.
Concluzii.
1.Se modifica cuantumul maxim al cifrei de afaceri in baza careia se plateste impozit  pe veniturile microintreprinderilor de la 100.000euro cat era pana la 01 februarie 2013  la 65.000 euro anual .
2. Daca pana acum contribuabilii agenti economici(firmele) aveau dreptul sa opteze pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor,in defavoarea platii  impozitului pe profit (desigur,cei care indeplineau conditiile) acum conform aer 112/2 alin (2)sunt obligati la plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor.
3.Intervin, dupa parerea mea, unele neconcordante intre art 112/1lit a) si art 112/2 alin(6).
In articolul 112/1 lit a) se mentine prevederea ca nu pot fi microintreprinderi firmele care desfasoara activitati in domeniul bancar,asigurari si reasigurari,al pietei de capital,in domeniul jocurilor de noroc , consultantei si managementului..
La art 112/2 alin(6) se specifica ca aceste firme nu sunt obligate sa aplice la sistemul de impunere pentru microintreprinderi.
Asta ar insemna ca agentii economici din domeniile mai sus mentionate ar avea drept  de optiune.
Un articol din Codul Fiscal spune clar ca nu pot fi microintreprinderi, un paragraf din articolul urmator specifica doar ca ei nu sunt obligati sa aplice acest sistem.














<!--google-ad-section-end

</head>
<body>
<h1>fin8conta.blogspot.com<h1>
<h2>Microintreprinderile-modificari ale codulii fiscal in 2013<h2/>

-