12/10/2013

"Totul despre firme" la bilantul de un an

Pe data de 10 decembrie 2012  publicam prima postare pe primul meu blog-"Totul despre firme.De la comercial la financiar contabil"si iata,astazi blogul isi aniverseaza un an de existenta.
Cred ca am ezitat vreo doua -trei luni pana am luat decizia definitiva sa creez un  blog. si pe ce platforma sa fie.
Pe data de 08.12.2012 m-am hotarat sa il creez si am ales platforma Blogger de la Google.Cu toate acestea am mai ezitat doua zile -sa scriu-sa nu scriu?
Ziua de 10 decembrie a fost ziua in care am publicat primul articol.
In prima postare care tine loc de introducere ,intitulata "Despre blog" imi puneam la curent viitorii cititori ai blogului la ce ar trebui sa se astepte atunci cand il vor accesa.
Voi cita din ceea ce notam  atunci:
"Mi-am propus ca pe acest blog sa postez informatie gratuita si sistematizata despre firme(societati comerciale ) dar si despre P.F.A. de la constituire si  autorizare,trecand prin etapele de inceput(de la infiintarea unei filiale, a unui punct  de lucru  la procurarea de mijloace fixe necesare desfasurarii  activitatii,de la  primele angajari de personal la primele contracte comerciale incheiate),continuand
cu informatii utile si sugestii referitoare la activitatea curenta a firmei si mergand pana la informatii despre dizolvarea firmei ( nu va doresc totusi sa ajungeti acolo).
      Isi vor gasi un loc important pe blog informatii din domeniul financiar contabil( de  la intocmirea si arhivarea documentelor la monografie contabila, de la Codul Fiscal explicat la date despre intocmirea bilantului contabil)"
Privind acum in urma ,eu zic ca m-am tinut de cuvant.
Am inceput prin a va prezenta in primele articole care sunt tipurile de societati comerciale ce pot fi infiintate in Romania conform legislatiei in vigoare(v-am vorbit depre societatile in nume colectiv, in comandita simpla ,societatile pe actiuni,
societatile cu raspundere limitata) Am facut comparatii intre ele(asemanari si deosebiri intre tipurile de societati) ca sa va fie mai usor sa va hotarati ce tip de firma sa va faceti,v-am spus ce trebuie sa contina un act constitutiv al unei firme,ce forma litati trebuie sa indepliniti si ce tarife se practica la Registrul Comertului pentru infiintarea diferitelor tipuri de societati.Am vorbit si despre infiintarea  PFA.
Am incercat sa va familiarizez cu termenul de microintreprindere(doua articole stau  marturie in sensul acesta) ca sa stiti daca va incadrati sau nu cu firma in aceasta categorie, am explicat si care sunt firmele si activitatile neplatitoare de TVA.
Ati aflat cum se infiinteaza o filiala,sucursala sau punct de lucru de catre o firma romana sau straina,cum se suspenda activitatea unei firme,ce trebuie sa faceti la reluarea activitatii.
La capitolul TVA v-am tinut la curent cu Sistemul TVA la incasare si cotele de TVA
O firma sau un PFA are o activitate comerciala asa ca am vorbit despre principalele  contracte care se intocmesc intr-o firma: de vanzare- cumparare,de antrepriza,de comodat,de prestari servicii si altele.
Toate actele trebuiesc semnate de persoanele autorizate in firma,uneori le semnam  electronic,asa ca v-am familiarizat cu semnatura electronica(doua art.)
O firma sau o persoana fizica autorizata de regula,angajeaza personal in baza Codului Muncii asa ca am abordat in unele articole teme precum contractul de munca,registrul salariatilor, salariile, contributiile  sociale,  impozitul pe salarii,deduceri salarii,declaratiile depuse la autoritati,agentul de munca temporara,detasarea salariatilor,clauza de neconcurenta la contractele de munca.
Firmele care au ca obiect de activitate comertul cu amanuntul sau presteaza servicii direct catre populatie au nevoie de case de marcat fiscale-doua articole pe acesta tema si-au gasit locul pe blog.
Am scris despre practici comerciale cum ar fi reducerile de soldare, reducerile de  lichidare sau despre loteriile organizate in vederea publicitatii.
Daca tot am ajuns la publicitate va amintesc ca am scris si despre taxele locale de  publicitate.
La capitolul fiscalitate am scris cam despre toate tipurile de taxe si impozite directe  si indirecte: tva, impozit pe salarii, contributii sociale, impozit pe profit,accize ,taxe publicitate,impozit pe dividende, impozit pe reprezentanta.
La capitolul contabilitate am vorbit despre registrele de contabilitate,intocmirea si utilizarea documentelor financiar contabile,principiile contabile,refacerea documentelor disparute,distruse sau furate,dividende,sistemul simplificat de contabilitate,contabilitatea  entitatilor fara scop patrimonial,bilant contabil,grupul fiscal unic,diverse tipuri de cheltuieli si deductibilitatea lor si multe altele.
A fost si monografie contabila, poate nu asa multa cat mi-am propus insa operatiuni  care se fac in absolut orice firma precum articolele contabile pentru salarii ,contributii sociale,inchiderea de an , repartizarea si plata a dividendelor,cheltuieli de protocol  sau articole contabile pentru operatiuni cu stocuri.
Dupa ce am trecut toate acestea in revista, eu personal ma declar multumita,chiar daca se vor gasi unii care sa strambe din nas( ar fi dat mai bine sa imi fac un pic de autocritica,ar zice ei)
Pe 10 decembrie 2012 incheiam asa:
  "Sper ca postarile mele de pe acest blog sa fie utile si tinerilor specialisti din domeniul financiar contabil,care fiind la inceput de drum doresc sa acumuleze cat mai multa informatie din acest domeniu, dar si specialistilor care pur si simplu vor sa stie  si alta  opinie sau vor sa isi spuna opinia lor."
Spuneam ca ma declar multumita ca m-am tinut de cuvant.Imi exprim speranta si  acum, ca si pe 10 decembrie 2012 ,ca informatiile de pe acest blog au fost utile celor care le-au citit,sper sa le fie utile si altora de acum inainte.










   </head>
<body>
<h1>http://fin8conta.blogspot.com<h1>
<h2>"Totul despre firme" la bilantul de un an<h2/>