12/22/2013

Modificari ale Codului Fiscal

OUG 111/2013  publicata in monitorul oficial 809/19.decembrie 2013 pentru reglementarea unor masuri fiscale si modificarea unor acte normative,modifica unele prevederi ale Codului Fiscal cu privire la sistemul TVA la incasare dar si unele acte normative cu privire la accize si inregistrarea unor operatiuni comerciale.Legea 571/2003(Cod Fiscal) se modifica astfel:
1.Aplicarea sistemului TVA la incasare devine optionala de la 01.ianuarie 2014.
2.Sunt eligibile pentru aplicarea sistemului TVA la incasare persoanele impozabile  cu  sediul in Romania care in anul calendaristic precedent  au avut o cifra de afaceri de maximum 2.250.000 lei.
Persoanele care sunt eligibile si anul precedent nu au aplicat sistemul TVA la  incasarecare opteaza pentru sistemul TVA la incasare  aplica sistemul incepand cu  prima zi a celei  de-a doua perioade fiscale din anul urmator.
Art 134 alin(3) se modifica in sensul ca exigibilitatea taxei intervine la data incasarii contravalorii  totale sau partiale a facturilor, nu se mai plateste obligatoriu la 90 de  zile de la data emiterii ,daca nu a fost incasata.
O persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare  si nu a depasit plafonul poate renunta la aplicarea sistemului oricand in cursul anului ,prin depunerea unei notificari la organul fiscal compentent, intre 1 si 25 ale lunii,cu exceptia primului an in care afost aplicat acest sistem.    .
Radierea persoanei din registrul celor care aplica   sistemul se opereaza incepand cu  prima zi  a perioadei fiscale urmatoare.
Nu sunt eligibile pentru aplicarea sistemului persoanele care fac parte dintr-un grup fiscal ,cele care nu sunt stabilite in Romania,persoanele care au depasit plafonul.
Aici am cuprins doar modificarile referitoare la sistemul TVA la incasare.
Daca vreti sa stiti ami multe despre acest sistem va invit sa cititi si articolul Sistemul TVA la incasare,binenteles tinand cont de aceste modificari.
Ordonata 111/2013 abroga Legea 148/2012, publicata in monitorul oficial 509/2012  privind inregistrarea operatiunilor comerciale prin mijloace electronice  .
Prevederile OUG 102/2013 se modifica in sensul ca punctele 59-62 de la articolul 1 intra in vigoare incepand cu 1aprilie 2014.(fac referire la majorarea accizelor pentru carburanti).                                                          




</head>
<body>
<h1>http://fin8conta.blogspot.com<h1>
<h2>Modificari ale codului Fiscal.<h2/>