Foarte multi(chiar si proprietari de firme) fac confuzie intre contabilitarea primara,care este de fapt parte a contabilitatii financiare si contabilitatea de gestiune.
Contabilittea de gestiune este de fapt contabilitatea care are ca obiectiv principal reflectarea tuturor operatiunilor de colectare si repartizare a cheltuielilor pe destinatii,respectiv pe produse, lucrari, servicii,comenzi,faze de fabricatie ,activitati,sectii,etc.
Contabilitatea de gestiune serveste la calculul costului de productie al produselor fabricate ,lucrarilor executate, serviciilor prestate si a productiei in curs de executie.
Contabilitatea financiara este obligatorie si este cea care reflecta toate operatiunile economice ale unui agent economic, este contabilitatea pe baza careia se fac toate raportarile financiare.
Contabilitatea de gestiune are la baza datele din contabilitatea financiara dar care sunt repartizate asa cum am mentionat mai sus, pentru a afla costurile pe fiecare punct de lucru in parte, pe fiecare lucrare, pe fiecare produs.
Este vorba de postcalcul aici.
Pe baza acestor calcule se poate stabili rentabilitatea producerii unui produs,executarii unei lucrari.
De aici ,ne putem da seama ce am putea face pentru a e ficientiza activitatea firmei.
Tot pe baza acestor date se pot face niste previzionari.
Depinde de fiecare conducator de firma daca apeleaza la contabilitatea de gestiune si cum o organizeaza.
Este necesara in firmele mari si chiar in firmele medii si mici dar care au activitate de productie, in caz contrar lucrezi in "orb"si practici preturi care nu au legatura cu realitatea ,firma poate ajunge usor in situatie critica.
In planul de conturi general,exista o clasa de conturi destinata contabilitatii de gestiune.
Sunt conturi in afara bilantului.
Blog despre firme.Operatiuni financiar contabile de la A la Z inclusiv monografie contabila, despre taxe si impozite , despre resurse umane(contracte de munca , revisal, state de plata , contributii sociale) caracteristici firme, despre infiintari firme, contracte comerciale, etc