3/21/2016

Cont de depozit bancar versus cont de economii

Atunci cand va ganditi sa faceti unele economii (sau sa puneti bani"albi" pentru zile  "negre" ,de regula  este sa mergeti la o banca.
Trebuie sa alegeti ce fel de cont veti deschide.Iata aici doua optiuni din care puteti alege pe cea care credeti ca este mai potrivita pentru dvs.
Contul de depozit la termen este contul in care depuneti o suma de bani pentru o perioada stabilita(la termen).  pentru care veti primi o suma (dobanda) atunci cand depozitul ajunge la maturitate(la termenul stabilit prin contract).
Dobanzile variaza in functie de termen( o luna,trei luni,un an) si binenteles in functie de banca.
In conditiile in care retrageti banii  total sau partial inainte ca depozitul sa ajunga la   aturitate,pierdeti dobanda.
Contul de economii functioneaza asemanator unui cont de depozit bancar la  termen, cu unele deosebiri:
-din contul de economii se pot retrage bani inainte de termen (termenul limita stabilit in contract) fara a pierde dobanda acumultata pana in momentul retragerii banilor.
-o alta deosebire este ca dobanda acordata de banci la conturile de economii este  mai mica decat cea acordata pentru depozitele la termen.
Desigur, puteti depune bani si in conturi curente , in care puteti face oricand depuneri si din care puteti retrage sume sau efectua diverse plati in orice moment,in acest  caz dobanzile acordate de banci sunt cele mai mici.