8/09/2016

Amortizarea imobilizarilor

Activele imobilizate sunt active generatoare de beneficii economice viitoare si detinute pe perioade mai mari de un an.
Acestea se impart in doua categorii; imobilizari necorporale si imobilizari corporale.
Imobilizarile necorporale le definim ca fiind active indentificabile,nemonetare,fara suport material si detinute pentru utilizarea in procesul de productie sau furnizarii de bunuri si servicii, pentru a fi inchiriate sau un scopuri administrative.
Ca da fie indentificabila o imobilizare necorporabila trebuie sa fie separabila sau sa decurga din drepturi contractuale sau de alta natura legala indiferent daca acelea  sunt  separabile sau transferabile de catre  entitatea care le detine.
Imobilizarile corporale se pot defini  ca fiind active detinute de o entitate pentru a fi folosite in productia de bunuri  sau prestari servicii, pentru inchiriere sau in scopuri  administrative si sunt utilizabile pe o perioada mai mare de un an.
In categoria imobilizarilor corporale sunt cuprinse terenuri si constructii,instalatii tehnice si masini ,alte instalatii ,utilaje si mobilier,avansuri acordate furnizorilor de  imobilizari  corporale,imobilizari corporale in curs.
Amortizarea valorii activelor imobilizate se face prin  aplicarea cotelor de amortizare asupra valorii de intrare a imobilizarilor.
Amortizarea se calculeaza incepand cu luna urmatoare punerii in functiune a  imobilizarilor  si pana la recuperarea integrala a valorii lor de intrare.
Entitatile  amortizeaza imobilizarile corporale utilizand unul dintre cele trei regimuri de  amortizare stabilite prin lege si anume:
1.amortizarea lineara -includerea in cheltuielile de exploatare( cheltuielile cu  amortizarile) a unor sume fixe ,stabilite in concordanta cu numarul de ani de exploatare.
     amortiz lunara=valoarea imobilizarii corporale impartita la numarul de ani inmultit  cu 12( lunile)
2.amortizarea degresiva se stabileste prin multiplicarea cotelor amortizarii lineare  lunare  cu un coeficient - cu respectarea legislatiei in vigoare.
3.amortizarea accelerata-se amortizeaza pana la 50% din valoarea de intrare a imobilizarii in primul an de functionare.
Metoda de amortizare aleasa se aplica pentru toate activele de aceeasi natura si cu conditii de utilizare indentice.
Terenurile nu se amortizeaza.
Se amortizeaza in schimb investitiile efectuate pentru amenajarea lacurilor,baltilor,
iazurilor si terenurilor intr-o perioada determinata de administratorul agentului economic pe baza duratelor de viata utile a acestora
Duratele normale de functioanare a mijloacelor fixe sunt cuprinse intr-un catalog aprobat   prin HG 2139/2004, cu modificari aduse de HG 1496/2008.




</head>
<body>
<h1>http://fin8conta.blogspot.com<h1>
<h2>Amortizarea impbilizarilor<h2/>