8/03/2016

Accizele

In acest articol mi-am propus sa va familiarizez cu unii termeni pe care ii folosim atunci cand vorbim de accize si produse accizabile.
Produse accizabile-produse supuse reglementarilor privind  accizele (cod fiscal,in principal) EX; alcool si bauturi alcoolice, tutun prelucrat, produse energetice si electricitate, unele produse considerate a fi de lux.( dupa cum stiti de la 1 sept.2013 s-au reintrodus accizele pentru blanuri, se platesc accize pentru aur-exceptie  fac verighetele, se platesc accize pentru unele ambarcatiuni de lux.).
Productia de produse accizabile =fabricarea acestor produse , procesate sau transformate sub orice forma.
Persoana fizica sau juridica, autorizata de autoritatea competenta sa produca, sa transforme, sa detina, sa primeasca sau sa expedieze produse accizabile in regim suspensiv de accize intr-un antrepozit fiscal este antrepozitar autorizat.
Antrepozitul fiscal=locul unde antrepozitarul autorizat produce,transforma, detine sau expediaza in regim suspensiv de accize produsele accizabile.
Regimul fiscal=regimul aplicat producerii , transformarii,detinerii sau deplasarii de produse accizabile .
Import de produse accizabile- intrarea pe teritoriul Comunitatii Europene de produse accizabile.
Exigibilitatea accizelor-acestea devin exigibile in momentul eliberarii pentru  consum in statul meu al Comunitatii in care se face eliberarea pentru consum.
Declaratii privind achizitii si livrari intracomunitare.
Detinatorii inregistrati si reprezentantii fiscali au obligatia de a transmite autoritatii competente o situatie lunara privind privind achizitiile  si livrarile de produse accizabile ,  pana la data de 15 inclusiv a lunii urmatoare celi la care se refera situatia.
Cam atat pentru astazi.
In perioada urmatoare voi reveni cu articole despre accize, specificand in mod concret ce conditii si ce formalitati trebuiesc indeplinite pentru a deveni antrepozitar autorizat, dar si despre nivelul si modalitatea de calcul a accizelor pentru fiecare categorie de produse accizabile- alcool si bauturi alcoolice, tutun, aur si alte produse de lux,  produse energetice.






</head>
<body>
<h1>http://fin8conta.blogspot.com<h1>
<h2>Accizele<h2/>