1/08/2018

Procedurile de implementare si administrare a grupului fiscal unic

In arhiva blogului veti gasi un articol despre grupul fiscal unic,  ce este,  cum functioneaza.
Avand in vedere ca au aparut reglementari noi privind TVA ,  apar schimbari si in Procedura de administrare a grupului fiscal unic.
Astfel, OPANAF 3480 din 4 dec 2017, modifica si completeaza OPANAF 3006/2016 privind aprobarea Procedurii de implementare si de administrare a grupului fiscal unic, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare.
Acesta este ordinul:


Având în vedere dispozițiile art. 269 alin. (9) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, ale pct. 5 din titlul VII „Taxa pe valoarea adăugată“ al Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016, cu modificările și completările ulterioare, ale art. 30 alin. (5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, ale art. 4 alin. (7) din Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.609/2016 privind organizarea activității de administrare a marilor contribuabili, ale art. 4 alin. (3) și ale art. 7 alin. (10) din Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.610/2016 privind organizarea activității de administrare a contribuabililor mijlocii, precum și avizul conform al Ministerului Finanțelor Publice comunicat prin Adresa nr. 715.741 din 29.11.2017,
în temeiul prevederilor art. 11 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, cu modificările și completările ulterioare, ale dispozițiilor art. 5 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, și ale art. 342 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare,
președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală emite următorul ordin:
Articolul I
Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.006/2016 privind aprobarea Procedurii de implementare și de administrare a grupului fiscal unic, precum și pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 894 din 8 noiembrie 2016, se modifică și se completează, după cum urmează:
1. La anexa nr. 1 la ordin, punctul 2 se modifică și va avea următorul cuprins:
2.
2.1. Prin organ fiscal competent, în sensul prezentei proceduri, se înțelege organul fiscal competent pentru administrarea fiscală a reprezentantului grupului fiscal unic, potrivit art. 1 alin. (1) din Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.775/2015 pentru aprobarea unor competențe speciale ale organului fiscal central, cu modificările și completările ulterioare.
2.2. Prin excepție de la prevederile pct. 2.1, în ipoteza în care reprezentantul grupului fiscal unic sau unul dintre membrii grupului sunt considerați contribuabili mijlocii, prin organ fiscal competent, în sensul prezentei proceduri, se înțelege organul fiscal competent pentru administrarea contribuabililor mijlocii, potrivit art. 4 alin. (3) și art. 7 alin. (10) din Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.610/2016 privind organizarea activității de administrare a contribuabililor mijlocii.
2.3. Prin excepție de la prevederile pct. 2.1 și 2.2, în ipoteza în care reprezentantul grupului fiscal unic sau unul dintre membrii acestui grup sunt considerați mari contribuabili, prin organ fiscal competent, în sensul prezentei proceduri, se înțelege Direcția generală de administrare a marilor contribuabili, potrivit art. 4 alin. (7) din Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.609/2016 privind organizarea activității de administrare a marilor contribuabili.
2. La anexa nr. 1 la ordin, punctul 3 se modifică și va avea următorul cuprins:
3. Organul fiscal definit la pct. 2.1-2.3 este competent să administreze obligațiile fiscale datorate de toți membrii grupului fiscal unic, potrivit dispozițiilor art. 30 alin. (5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare (Codul de procedură fiscală).
3. La anexa nr. 1 la ordin, punctul 13.1 se modifică și va avea următorul cuprins:
13.1. Dacă, din informațiile cuprinse în documentația depusă sau din informațiile deținute de organul fiscal competent, rezultă că nu este îndeplinită cel puțin una din condițiile prevăzute la pct. 5 alin. (1)-(5) din Normele metodologice ori dacă reprezentantul nu completează documentația în termen de 15 zile de la primirea notificării, compartimentul de specialitate, înaintea luării deciziei de respingere a cererii, va asigura exercitarea de către contribuabil a dreptului de a fi ascultat, conform prevederilor art. 9 din Codul de procedură fiscală.
4. La anexa nr. 1 la ordin, punctul 44 se modifică și va avea următorul cuprins:
44. Organul fiscal competent în administrarea grupului fiscal unic transferă evidențele fiscale și dosarele fiscale ale fiecărui membru al grupului, potrivit procedurilor în vigoare, în termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la data aprobării deciziei, către fiecare organ fiscal în a cărui rază teritorială aceștia își au domiciliul fiscal sau organ fiscal competent potrivit legii, după caz. Despre acest transfer și, implicit, despre schimbarea competenței de administrare, organul fiscal competent în administrarea grupului înștiințează și respectivele persoane impozabile.
5. La anexa nr. 1 la ordin, punctul 45 se modifică și va avea următorul cuprins:
45. Înștiințarea se întocmește de compartimentul de specialitate, pentru fiecare membru al grupului fiscal unic, în două exemplare, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 5 la ordin, din care un exemplar se comunică persoanei impozabile în condițiile prevăzute de art. 47 din Codul de procedură fiscală, iar al doilea exemplar se transmite, împreună cu o copie a deciziei, organului fiscal în a cărui rază teritorială își are domiciliul fiscal persoana impozabilă sau organului fiscal competent potrivit legii, după caz.
6. La anexa nr. 1 la ordin, după punctul 50 se introduce un nou punct, punctul 50^1, cu următorul cuprins:
50^1. Prevederile punctelor 48 și 49 nu se aplică grupurilor fiscale unice din componența cărora face parte o persoană impozabilă încadrată în categoria marilor contribuabili.
7. La anexa nr. 1 la ordin, punctul 51 se modifică și va avea următorul cuprins:
51. În ipoteza aprobării intrării ca nou membru al grupului fiscal unic a unei persoane impozabile aflate în administrarea fiscală a altui organ fiscal, compartimentul de specialitate din cadrul organului fiscal competent în administrarea grupului emite documentele prevăzute la pct. 37 și transmite, prin adresă semnată de conducătorul unității fiscale, o copie a deciziei privind aprobarea intrării în grupul fiscal organului fiscal în evidența căruia figurează respectiva persoană impozabilă, solicitând transmiterea evidenței fiscale și a dosarului fiscal, potrivit procedurilor în vigoare.
8. La anexa nr. 1 la ordin, punctul 53 se modifică și va avea următorul cuprins:
53. Modificarea domiciliului fiscal al reprezentantului sau al unuia dintre membrii grupului ori încadrarea în altă categorie de contribuabili (mari, mijlocii și alții) atrage, după caz, schimbarea competenței de administrare a obligațiilor fiscale ale tuturor membrilor grupului fiscal unic, cu respectarea prevederilor pct. 2.1-2.3, la noul organ fiscal competent în administrarea reprezentantului grupului.
9. La anexa nr. 1 la ordin, punctul 54 se abrogă.
10. La anexa nr. 4 la procedură, litera D, căsuța a IV-a, teza a II-a se modifică și va avea următorul cuprins:
În situația în care schimbarea reprezentantului determină schimbarea competenței de administrare a grupului fiscal unic, în termen de cel mult 10 zile lucrătoare se preiau evidențele fiscale și dosarele fiscale ale tuturor membrilor grupului de la vechiul organul fiscal competent în administrarea grupului fiscal unic.
11. Anexa nr. 2 la ordin se modifică și se înlocuiește cu anexa nr. 1 la prezentul ordin.
12. Anexa nr. 5 la ordin se modifică și se înlocuiește cu anexa nr. 2 la prezentul ordin.
Articolul II
Anexele nr. 1 și 2 fac parte integrantă din prezentul ordin.
Articolul III
Direcția generală proceduri pentru administrarea veniturilor, Direcția generală de reglementare a colectării creanțelor bugetare, Direcția generală de tehnologia informației, Direcția generală de administrare a marilor contribuabili, direcțiile generale regionale ale finanțelor publice, precum și unitățile fiscale subordonate acestora vor lua măsuri pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Articolul IV
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală,
Mirela Călugăreanu
București, 4 decembrie 2017.
Nr. 3.480.
Anexa nr. 1
(Anexa nr. 2 la Ordinul nr. 3.006/2016)

I. DATE DE IDENTIFICARE A PERSOANELOR IMPOZABILE
A. REPREZENTANTUL GRUPULUI FISCAL UNIC
Cod de înregistrare în scopuri de TVA: RO .........................
Denumirea: ...........................................................................................................................................
Domiciliul fiscal: localitatea .................\........., str. ........\............ nr. ....., bl. .........., sc. ......, ap. ......., județul/sectorul ....................,
Obiectul de activitate .............................................................................................................................
Reprezentare prin împuternicit
Nr. act împuternicire ................................................. data ..................................................................
Numele, prenumele/Denumirea ..........................................................................................................
Cod de identificare fiscală ....................................................................................................................
B. MEMBRII GRUPULUI FISCAL UNIC
1. Cod de înregistrare în scopuri de TVA: RO ...........................
Denumirea: ...............................................................................................................................
Domiciliul fiscal: localitatea .........................., str. .................... nr. ....., bl. ......., sc. ......, ap. ......., județul/sectorul ..........................,
Obiectul de activitate .............................................................................................................................
Reprezentare prin împuternicit
Nr. act împuternicire ................................................ data ...................................................................
Numele, prenumele/Denumirea ..........................................................................................................
Cod de identificare fiscală .......................................................................................................................
2. Cod de înregistrare în scopuri de TVA: RO ............................
Denumirea: ............................................................................................................................................
Domiciliul fiscal: localitatea .............................., str. ............................ nr. ....., bl. .........., sc. ......, ap. ......., județul/sectorul ............................
Obiectul de activitate .............................................................................................................................
Reprezentare prin împuternicit
Nr. act împuternicire ................................................ data ...................................................................
Numele, prenumele/Denumirea ..............................................................................................................
Cod de identificare fiscală ...................................................................................................................
II. IMPLEMENTAREA GRUPULUI FISCAL UNIC
Prin prezenta solicităm implementarea grupului fiscal unic, pe o perioadă de cel puțin 2 ani, format din persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA mai sus menționate, în temeiul dispozițiilor art. 269 alin. (9) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, și ale pct. 5 din titlul VII „Taxa pe valoarea adăugată“ al Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016, cu modificările și completările ulterioare.
1. Perioada fiscală utilizată:
Luna o
Semestrul o
Trimestrul o
Anul o
2. Dovada că membrii sunt în strânsă legătură din punct de vedere financiar, economic și organizatoric:
.......................................................................................
.......................................................................................
.......................................................................................
3. Documente anexate la cerere: ...........................................
Prin depunerea prezentei am luat cunoștință că, în situația în care persoanele impozabile nu sunt administrate fiscal de către același organ fiscal, după aprobarea implementării grupului fiscal unic competența de administrare a obligațiilor fiscale datorate de toți membrii grupului se transferă la organul fiscal central din subordinea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, competent pentru administrarea reprezentantului grupului fiscal unic, potrivit dispozițiilor art. 30 alin. (5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, coroborate cu art. 1 alin. (1) din Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.775/2015 pentru aprobarea unor competențe speciale ale organului fiscal central, cu modificările și completările ulterioare.
În ipoteza în care reprezentantul grupului fiscal unic sau unul dintre membrii grupului sunt considerați contribuabili mijlocii, organul fiscal competent pentru administrarea grupului fiscal unic este organul fiscal competent pentru administrarea contribuabililor mijlocii, potrivit art. 4 alin. (3) și art. 7 alin. (10) din Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.610/2016 privind organizarea activității de administrare a contribuabililor mijlocii.
În ipoteza în care reprezentantul grupului fiscal unic sau unul dintre membrii acestui grup sunt considerați mari contribuabili, organul fiscal competent pentru administrarea grupului fiscal unic este Direcția generală de administrare a marilor contribuabili, potrivit art. 4 alin. (7) din Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.609/2016 privind organizarea activității de administrare a marilor contribuabili.
III. MODIFICĂRI SURVENITE ULTERIOR IMPLEMENTĂRII GRUPULUI FISCAL UNIC
Prin prezenta vă informăm în legătură cu modificările survenite ulterior implementării grupului fiscal unic, în temeiul pct. 5 din titlul VII „Taxa pe valoarea adăugată“ al Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016, cu modificările și completările ulterioare, respectiv:
[] încetarea opțiunii de a forma un grup fiscal unic
[] neîndeplinirea condiției referitoare la existența unei strânse legături din punct de vedere financiar, economic și organizatoric
[] intrarea unuia din membrii grupului fiscal unic într-un alt grup fiscal unic, respectiv: .....................
[] utilizarea unei alte perioade fiscale de către ..........................................................................
[] nu mai este îndeplinită condiția referitoare la numărul minim de persoane care pot constitui grupul fiscal unic
[] numirea unui alt reprezentant al grupului fiscal unic ...........................................................................
[] părăsirea grupului fiscal unic de către ...........................................................................................
[] intrarea în grupul fiscal unic a unui nou membru ...........................................................................
[] alte evenimente ulterioare implementării grupului ...........................................................................
Având în vedere aceste modificări solicităm:
[] Anularea tratamentului persoanelor impozabile ca grup fiscal unic.
Prin depunerea prezentei am luat la cunoștință că, după anularea tratamentului persoanelor impozabile ca grup fiscal unic, competența de administrare a obligațiilor fiscale ale membrilor grupului fiscal se transferă la organele fiscale în a căror rază teritorială își au domiciliul fiscal respectivii membri.
[] Anularea tratamentului persoanei impozabile/persoanelor impozabile ca membru/membri al/ai grupului fiscal unic:
DENUMIRE PERSOANĂ IMPOZABILĂ
COD DE ÎNREGISTRARE ÎN SCOPURI DE TVA
.....................................................................................................
Prin depunerea prezentei solicitări am luat cunoștință că, după anularea tratamentului persoanei impozabile/persoanelor impozabile ca membru/membri al/ai grupului fiscal unic, competența de administrare a obligațiilor fiscale ale acestuia/acestora se transferă la organul fiscal/organele fiscale în a cărui/căror rază teritorială își are/au domiciliul fiscal respectivii membri.
[] Anularea tratamentului persoanei impozabile ..........................................................................., având cod de înregistrare fiscală .................................., ca reprezentant al grupului fiscal unic și numirea unui alt reprezentant al grupului, respectiv:
Cod de înregistrare în scopuri de TVA: RO .........................
Denumirea: ..........................................................................................................................................
Domiciliul fiscal: localitatea ................................., str. ................................. nr. ....., bl. .........., sc. ......, ap. ......., județul/sectorul ....................................
Reprezentare prin împuternicit
Nr. act împuternicire ................................................................ Data .................................................
Numele, prenumele/Denumirea .........................................................................................................
Cod de identificare fiscală ...................................................................................................................
Prin depunerea prezentei solicitări am luat cunoștință că, dacă aprobarea numirii noului reprezentant atrage schimbarea competenței de administrare a grupului fiscal unic, competența de administrare a obligațiilor fiscale ale tuturor membrilor grupului fiscal se transferă la organul fiscal competent în administrarea noului reprezentant al grupului fiscal.
[] Intrarea în grupul fiscal a unui nou membru/ a unor noi membri, respectiv:
Cod de înregistrare în scopuri de TVA: RO .........................
Denumirea: .........................................................................................................................................
Domiciliul fiscal: localitatea ..............................., str. ........................ nr. ....., bl. .........., sc. ......, ap. ......., județul/sectorul ...............................
Reprezentare prin împuternicit
Nr. act împuternicire ................................................................. Data .................................................
Numele, prenumele/Denumirea ............................................................................................................
Cod de identificare fiscală .....................................................................................................................
Prin depunerea prezentei solicitări am luat cunoștință că, după aprobarea intrării în grupul fiscal a noului membru/noilor membri, competența de administrare a obligațiilor fiscale ale acestui membru/acestor membri se transferă la organul fiscal competent în administrarea reprezentantului grupului fiscal.
Documentele anexate cererii: ...............................................................................
Sub sancțiunile aplicate faptei de fals în declarații, declar că datele înscrise în acest formular sunt corecte și complete.
Reprezentanții legali ai membrilor grupului fiscal unic:
Numele ...............................................................................................................................................
Funcția ...............................................................................................................................................
Semnătura ............................................................................................................................................
Data ....................................................................................................................................................
Loc rezervat organului fiscal
Număr de înregistrare ................................................. Data înregistrării ..........................................
Cod 14.13.03.02/g.f.

INSTRUCȚIUNI
pentru completarea formularului „Cerere privind grupul fiscal unic“
Formularul „Cerere privind grupul fiscal unic“ se completează de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care optează să fie tratate drept grup fiscal unic, potrivit art. 269 alin. (9) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare (Codul fiscal), și pct. 5 din titlul VII al Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016, cu modificările și completările ulterioare.
Formularul de cerere se completează și pentru notificarea, potrivit legii, a organului fiscal cu privire la evenimentele apărute ulterior implementării grupului fiscal.
Cererea se depune de către reprezentantul legal al persoanei impozabile desemnate reprezentant al grupului fiscal unic, la registratura organului fiscal competent ori prin poștă cu confirmare de primire.
Formularul se completează în două exemplare, înscriinduse cu majuscule, citeț și corect, toate datele prevăzute. Un exemplar se păstrează de contribuabil, iar celălalt exemplar se depune la organul fiscal competent.
Completarea formularului se face astfel:
Se marchează cu „X“ caseta „Cerere de implementare“ dacă formularul reprezintă cerere de implementare a grupului fiscal unic sau caseta „Cerere de modificare“ dacă reprezintă o cerere de modificare, datorată evenimentelor apărute ulterior implementării grupului fiscal unic, după caz.
I. Secțiunea date de identificare a persoanelor impozabile
Se înscriu datele de identificare ale reprezentantului grupului fiscal unic și ale membrilor acestui grup: codul de înregistrare în scopuri de TVA, denumirea, adresa domiciliului fiscal și obiectul de activitate.
În cazul în care, în relațiile cu organul fiscal, contribuabilul în calitate de reprezentant al grupului sau de membru este reprezentat printr-un împuternicit, se înscriu numărul și data cu care împuternicitul a înregistrat actul de împuternicire, în condițiile prevăzute de lege, la organul fiscal.
II. Secțiunea privind implementarea grupului fiscal unic se completează numai în situația în care cererea reprezintă o cerere de implementare.
Perioada fiscală utilizată - se bifează cu „X“ perioada utilizată pentru declararea și plata TVA de către toți membrii grupului fiscal unic.
Rubrica privind dovada că membrii sunt în strânsă legătură din punct de vedere financiar, economic și organizatoric se completează în conformitate cu prevederile alin. (5) al pct. 5 din titlul VII al Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016, cu modificările și completările ulterioare.
La secțiunea „Documente anexate la cerere“ se înscriu certificatul constatator eliberat de către oficiul registrului comerțului și/sau alte documente justificative.
III. Secțiunea privind modificările survenite ulterior implementării grupului fiscal unic se completează în situația în care cererea reprezintă o cerere de modificare.
Se bifează cu „X“ evenimentul survenit ulterior implementării grupului, pentru care reprezentantul grupului fiscal unic are obligația să notifice organul fiscal competent, în condițiile prevăzute de pct. 5 din titlul VII al Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016, cu modificările și completările ulterioare.
Se bifează cu „X“ efectul rezultat și se completează informațiile corespunzătoare.
Cererea se semnează de către reprezentanții legali ai tuturor membrilor grupului fiscal unic.
Anexa nr. 2
(Anexa nr. 5 la Ordinul nr. 3.006/2016)

ÎNȘTIINȚARE PRIVIND SCHIMBAREA COMPETENȚEI DE ADMINISTRARE
Către: Denumirea .............................. Domiciliu fiscal: localitatea ............................., str. ............................. nr. .........., bl. ........, ap. ....., et. ..............., județul/sectorul ........................... Cod de înregistrare în scopuri de TVA .......................
Având în vedere dispozițiile art. 30 alin. (5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, coroborate cu art. 1 alin. (1) din Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.775/2015 pentru aprobarea unor competențe speciale ale organului fiscal central, cu modificările și completările ulterioare, și ale art. 4 alin. (7) din Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.609/2016 privind organizarea activității de administrare a marilor contribuabili, precum și ale art. 4 alin. (3) din Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.610/2016 privind organizarea activității de administrare a contribuabililor mijlocii, vă aducem la cunoștință faptul că, în scopul administrării fiscale, competența de administrare a obligațiilor fiscale se transferă organului fiscal central din subordinea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, respectiv ............................. .
Conducătorul unității fiscale
Numele și prenumele ........................................................
Semnătura și ștampila unității ...........................................
Număr de înregistrare ca operator
de date cu caracter personal ......................
Cod 14.13.02.02/g.f.î.