10/27/2018

Termen limita pentru case de marcat

Informatie de interes pentru toti utilizatorii de case de marcat fiscale !
Dupa cum probabil stiti (cred ca am mai scris si eu despre acest lucru), casele de marcat fiscale cu jurnal pe suport de hartie se inlocuiesc cu aparatele de marcat fiscale cu jurnal electronic.
Aceasta este o obligatie legala.
Termenul limita initial pentru inlocuirea caselor de marcat vechi, cu cele de tip nou, cu jurnal electronic, a fost de 1 iunie 2018 pentru utilizatorii-contribuabili mari si mijlocii si de 1 august 2018 pentru utilizatorii contribuabili mici si persoanele fizice, data de la care se aplicau sanctiuni.
Termenele acestea au fost insa prorogate prin OUG 44/2018, noile termene fiind 01 septembrie 2018 pentru contribuabilii mari si mijlocii si 1 noiembrie pentru contribuabilii mici si persoane fizice.
Asadar, termenul limita pentru contribuabili mari a expirat deja la 1 septembrie 2018 iar termenul pentru contribuabilii mici, expira in cateva zile: la 1 noiembrie 2018. 
Grabiti-va si inregistrati-va la organele fiscale casele de marcat cu jurnal electronic, altfel riscati sanctiuni foarte mari.
Exista doua posibilitati- fie sa cumparati case de marcat de tip nou, fie sa modificati casa de marcat pe care o aveti deja, acolo unde este posibil.
Acest lucru se poate face numai de catre distribuitorii autorizati, in principiu mergeti al distribuitorul de unde ati cumparat-o.
Ca si pana acum, trebuie sa declarati in termen de maximum 5 zile daca ati schimbat locul unde folositi casa de marcat (punctul de lucru), daca casa a fost deteriorata, distrusa, furata.
Utilizatorii caselor de marcat au obligatia sa furnizeze toat einformatiile cerute de organele fiscale, latefl risca amenzi.
Amenzile pentru toate acestea incep cu 2000 de lei ( pentru nedeclararea schimbarii punctului de lucru sau deteriorare - in cazul contribuabililor mici) si ajung la 14000 lei pentru contribuabilii mari
.