9/30/2020

Tendinte in evolutia activitatii economice in perioada septembrie-noiembrie 2020

 INS a facut un studiu (ancheta de conjunctura) bazandu-se pe previziunile managerilor din diferite domenii de activitate ale economiei, pe care l-a publicat  acum cateva zile.

In baza acestui studiu,  s-au conturat, ca previziuni generale  asupra evolutiei  activitatii economice pentru perioada septembrie-noiembrie 2020.

-relativa stabilitate a activitatii in industrie, constructii, servicii

-relativa stabilitate a numarului de salariati in industrie, constructii,servicii

-crestere moderata a preturilor in constructii si comertul cu amanuntul.

In cadrul anchetei, INS a calculat un sold conjunctural ( perceptia managerilor intervievati asupra evolutiei fenomenului economic in domeniile lor de activitate) si un sold conjunctural procentual .

Soldul conjunctural procentual  este calculat ca diferenta  intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva  si procentajul managerilorc care au ales varianta negativa.

Previziuni pe sectoare de activitate:

1. In industria prelucratoare , managerii au preconizat o relativa stabilitate a volumului 

de productie ( sold conjunctural procentual +5%), a numruluui de salariati ( sold conjunctural procentual -5%).; aceeasi relativa stabilitate preconizata preturile din domeniu ( sold conjunctural +5%)

2. Pentru sectorul constructiilor se preconizeaza orelativa stabilitate in cazul volumului productiei ( sold pr. +3%), a numarului de salariati ( sold conjunctural  -1%) si o crestere moderata  preturilor (sold conj. +8%).

3.In comertul cu amanuntul se estimeaza  o crestere moderata a activitatii economice (sold

conjunctural +10%), a volumului comenzilor catre furnizori (sold  conjunctural +13%) , a numarului de salariati (+14%).; de asemena se preconizeaza si o crestere moderata  apreturilor de vanzare cu amanuntul( +13%)

4.In servicii, managerii au estimat o relativa stabilitate atat a cererii de servicii (sold 

conjunctural +4%), a numarului de salariati (sold conjunctural -1%) cat si a preturilor de facturare a prestatiilor ( sold conjuncturl -1%)