Prin contractul de mandat comercial mandantul imputerniceste mandatarul sa efectueze in numele sau (al mandantului) unul sau mai multe operatiuni juridice contra unei sume (remuneratii).
Este un contract consensual, principal, cu titlu oneros, care poate avea executare imediat asu succesiva.
Mandantul poate mandata mandatarul sa efectueze in numele sau mai multe acte juridice, pe o perioada mare de timp sau il poate mandata doar pentru efectuarea unui singur act juridic, specificat in contract.
Contractul de mandat comercial va cuprinde clauze ca : parti, obiectul contractului, drepturile si obligatiile partilor, durata, pret, modalitati de plata, data intrarii in vigoare si durata contractului, reziliere, forta majora. arbitraj. Se poate adauga si o clauza cu referire la cesiunea contractului.
Mandantul are obligatia sa puna la dispozitia mandatarului mijloacele necesare pentru indeplinirea mandatului, sa platesca mandatarului atat sumele aferente cheltuielilor necesare pentru executarea mandatului cat si remuneratia cuvenita conform contractului.
Obligatiile mandatarului: sa isi indeplineasca cu buna credinta atributiile conform contractului de mandat, sa il instiinteze pe mandant despre executarea mandatului, sa anunte pe terti in numele cui lucreaza punandu-le la dispozitie imputernirea de la mandant.