10/18/2020

Contractul de concesiune

 Contractul de concesiune este contractul  intre doua parti ( concedent si concesionar ) , incheiat, de regula, pe o durata determinata.

Prin intermediul acestui contract, concedentul transmite concesionarului,, in schimbul unei redevente , spre administrare, un teren, o activitate economica proprietate publica sau chiar un serviciu public. 

Contractul de concesiune este un contract consensual, cu titlu oneros, cu executare succesiva ((redeventa se  plateste la anumite termene, succesive.) .

Clauzele pe care le cuprinde un contract de concesiune sunt cele obisnuite, ca in majoritatea contractelor:

1) parti- unde se trec datele de indentificare ale partilor si  ale reprezentantilor legali, unde este cazul.

2) obiectul contractului- in acest caz terenul, activitatea economica su serviciul public concesionat

3) obligatiile partilor - se completeaza cu obligatiile fiecarei parti in parte ( de exemplu concesionarul  are obligatia sa foloseasca obiectul/activitatea concesionat/a in scopul prevazut in contract,dar si sa plateasca redeventa si sa administreze cu buna credinta bunul/activitatea concesionata; sigur exista si obligatii ale concedentului- sa prea obiectul concesionat, sa nu intrervina in administrarea acestuia)

4)pretul si modalitati de plata: se precizeaza cat este redeventa, la ce termene de plata se efecteaza plata redeventei, prin  ce mijloace ( odin de plata, cec cash).

5.durata contractului

6.clauza penala- ce penalitati se aplica atunci cand o parte  nu isi respecta obligatiile.

7.reziliere- se mentioneaza cum se poate rezilia contractul 

8. forta majora- o clauza care, dupa  opinia mea, ar trebui sa fie inclusa in orice contract.

9.data intrarii in vigoare.