4/21/2013

Registrele de contabilitate



Registrele de contabilitate si formularele financiar contabile pot fi adaptate in functie de specificul si necesitatile persoanelor care au obligatia tinerii contabilitatii conform Legii 82/1991 ,cu conditia respectarii continutului de informatii si normelor de intocmire si utilizare a acestora.(OMFP 3512/2008)
Registrele si formularele financiar contabile pot fi pretiparite sau editate prin intermediul sistemelor informatice de prelucrare automata a datelor.
Registrele de contabilitate obligatorii sunt:
1.Registrul Jurnal
2.Registrul Inventar
3.Registrul Cartea Mare
Aceste registre se utilizeaza in stricta concordanta cu destinatia lor si se prezinta in mod ordonat si completate in asa fel incat sa se poata indentifica  si controla in orice  moment operatiunile contabile efectuate.
Registrele se pot prezenta sub forma de registru,foi volante sau listari informatice.
Registrul Jurnal -document contabil obligatoriu in care se inregistreaza in ordine  cronologica toate operatiunile economico-financiare.
Operatiunile de aceeasi natura,realizate in acelasi loc de activitate,pot fi recapitulate  intr-un jurnal auxiliar,care sta la baza inregistrarilor in Registrul Jurnal.
Se pot utiliza jurnale auxiliare pentru operatiuni de banca,de casa,decontari cu furnizorii,etc.
Inregistrarile in Registrul Jurnal trebuie sa cuprinda ;felul,numarul si data documentului  justificativ,explicatia privind operatiunea respectiva si conturile sintetice debitoare si creditoare.
Persoanele fizice care desfasoara activitati independente si conduc contabilitatea in  partida simpla intocmesc Registrul Jurnal de Incasari si Plati.
Registrul Inventar -document obligatoriu in care se inregistreaza toate elementele  de activ si de pasiv,grupate in functie de natura lor,inventariate in unitate,conform legii.
Registrul Inventar se completeaza la  infiintarea unitatii,cel putin o data pe an pe parcursul functionarii unitatii ( la inventarierea anuala),cu ocazia fuziunii,divizarii sau incetarii activitatii,sau in alte situatii prevazute de lege,pe baza inventarului faptic.
Elementele de activ si de pasiv inscrise in Registrul Inventar au la baza listele de  inventariere si alte documente care justifica continutul acestora la sfarsitul exercitiului financiar.
Pe baza Registrului Inventar si a balantei de verificare se intocmeste formularul 10 "Bilant"care face parte din situatiile financiare anuale.
Cartea Mare-aici se inregistreaza lunar si sistematic,prin regruparea conturilor, miscarea si existenta tuturor elementelor de activ si de pasiv, la un moment dat.
Cartea Mare este un document contabil de sinteza si sistematizare si contine:
-simbolul contului debitor sia conturilor creditoare corespondente.
-rulajul debitor si creditor
-soldul contului.
Acest registru poate fi inlocuit cu fisa de cont pentru operatiuni diverse.
Registrul Jurnal,Registrul Inventar si Cartea Mare se pastreaza in unitate 10 ani de la data incheierii exercitiului financiar in care au fost intocmite.
In caz de pierdere,sustragere,distrugere trebuie reconstituite in termen de maxim 30 de zile de la data constatarii.






</head>
<body>
<h1>http://fin8conta.blogspot.com<h1>
<h2>Registrele de contabilitate<h2/>