4/30/2013

Sistemul simplificat de contabilitate

Act normativ :OMFP 2239/2011 pentru aprobarea Sistemului simplificat de contabilitate.*1
In conformitate cu acest act normativ,agentii economici care in exercitiul financiar   precedent au avut o cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei a sumei de 35000 euro si totalul activelor sub echivalentul in lei a aceleeasi sume,35000 euro ,pot opta pentru sistemul simplificat de contabilitate.
Incadrarea se stabileste avand la baza situatiile financiare anuale si balanta de verificare incheiate la sfarsitul anului financiar precedent si folosind cursul de schimb valutar  comunicat de  BNR pentru data incheierii exercitului financiar.
Persoanele juridice nou infiintate pot opta in primul an fie pentru Sistemul simplificat de contabilitate fie pentru Reglementarile contabile conforme cu directivele europene aprobate prin OMFP 3055/2009 cu modificarile si completarile ulterioare.
In situatia in care au optat pentru Sistemul simplificat de contabilitate si in al doilea exercitiu financiar de raportare inceteaza sa mai indeplineasca conditiile stabilite prin  OMFP 2239/2011 persoanele juridice sunt obligate sa aplice prevederile OMFP 3055/2009.
Cum calculam indicatorii prevazuti in criiteriile din OMFP 2239?
1. indicatorul total active=active imobilizate+active circulante+cheltuieli in avans
2.indicatorul cifra de afaceri neta=venituri din livrari de bunuri+venituri din prestari servicii+alte venituri din exploatare.
Nu se iau in calcul reducerile comerciale acordate clientilor.
Entitatile care pot aplica Sistemul simplificat de contabilitate:
-societatile in nume colectiv
-societatile in comandita simpla
-societatile cu raspundere limitata
-societatile pe actiuni
-societatile in comandita pe actiuni
-subunitatile persoanelor juridice cu sediul in Romania,care apartin persoanelor juridice cu sediul in Romania,care aplica ,de asemenea,Sistemul simplificat de contabilitate
-subunitatile din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul sau domiciliul in strainatate.
Nu pot opta pentru aplicarea siistemului simplificat de contabilitate
-persoanele juridice ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzationare pe o piata reglementata
-persoanele juridice care apartin unui grup de societati si intra in perimetrul de consolidare  conform prevederilor legale
-societatile/companiile nationale,societatile comerciale cu capital majoritar de stat, regiile autonome, institutele de cercetare dezvoltare,societatile cooperatiste.
-persoanele juridice a caror activitate este reglementata si supravegheata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare,de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor,
de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private
-persoanele juridice a caror activitate este reglementata de BNR.
-subunitatile fara personalitate juridica din Romania ce apartin persoanelor juridice  straine
Persoanele care au optat pentru aplicarea sistemului simplificat de contabilitate utilizeaza pentru evidenta operatiunilor economico financiare ,planul de conturi simplificat si tratamentele contabile prevazute de reglementarile contabile simplificate.
Optional, aceste persoane pot utiliza si conturi din Planul de conturi general,precum si tratamente contabile cuprinse in Reglementarile contabile conforme cu directivele europene,daca considera necesar, in functie de complexitatea operatiunilor economico  financiare pe care le deruleaza..
Firmele care au utilizat o parte sau toate conturile din Planul de conturi general, in conformitate cu OMFP 3055/2009 intocmesc situatii financiare simplificate pe baza informatiilor corespunzatoare elementelor prevazute in aceste situatii.
Din punct de vedere fiscal, acestor entitati li se aplica prevederile Codului Fiscal .Raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii ii revine administratorului sau altei persoane care are obligatia gestionarii entitatii respective( conform Legii contabilitatii).
Entitatile care aplica acest sistem intocmesc Bilant simplificat si Cont de profit si pierdere.

*1 OMFP 1802/29 dec 2014 abroga OMFP 2239/2011 si OMFP 3055/2009.
Incepand cu exercitiul financiar 2015 toate entitatile aplica reglementarile contabile prevazute in OMFP 1802/2014
Situatiile fianciare anuale aferente exercitiului financiar 2014 se intocmesc  in    conformitate cu OMFP 2239/2011
Pentru detalii accesatiNoi reglementari contabile


</head>
<body>
<h1>http://fin8conta.blogspot.com<h1>
<h2>Sistemul simplificat de contabilitate<h2/>