5/07/2013

Contabilitatea persoanelor juridice fara scop patrimonial




In cazul persoanelor juridice fara scop patrimonial evidentele contabile se tin in conformitate cu OMFP1969/2007 ,act normativ care stabileste organizarea si conducerea contabilitatii in partida simpla pentru aceste  entitati..
Entitatile care au obligatia sa tina evidentele contabile conform acestui act normativ sunt asociatiile , fundatiile, partidele politice,patronatele ,organizatiile sindicale,cultele religioase.
Reglementarile aprobate prin OMFP1969/2007 se refera in principal la activitatile  fara scop patrimonial.
Pentru activitatile economice desfasurate de aceste entitati prevederile mai sus mentionate se completeaza cu cele prevazute de OMFP 3055/2009.istemul de contabilitate in partida simpla reprezinta ansamblul registrelor si documentelor contabile  ,legal reglementate,care servesc la inregistrarea in contabilitate, cronologic si sistematic ,a operatiunilor economice consemnate in documentele justificative.
Nomenclatorul privind principalele registre si formulare ,comune pe economie,privind activitatea financiar contabila,precum si normele de utilizare a acestora apar in  anexe la OMFP 1969/2007.
Entitatile fara scop patrimonial pot utiliza toate formularele prevazute in acest ordin sau numai o parte ,in functie de specificul activitatii.
Pentru verificarea inregistrarii corecte a operatiunilor  in contabilitate, se intocmeste  lunar  "Situatia soldurilor elementelor de activ si de pasiv"pe baza datelor inscrise in fise si jurnale contabile.
Persoanele care au obligatia gestionarii patrimoniului persoanelor juridice fara scop patrimonial raspund pentru pregatirea,insusirea si aplicarea directa acestor prevederi.
Pentru completarea informatiilor  va sugerez sa cititi si articolul "Registrele de  contabilitate"dar si "Norme generale pentru intocmirea si utilizarea documentelor  financiar contabile"





</head>
<body>
<h1>http://fin8conta.blogspot.com<h1>
<h2>Contabilitatea persoanelor juridice fara scop patrimonial<h2/>