7/14/2013

Practici comerciale-vanzarile cu pret redus

Baza legala: Ordonanta 99/2000,republicata,cu modificarile si completarile ulterioare
Printre practicile comerciale folosite de comercianti in activitatea lor se numara si vanzarile cu pret redus.
Ce intelegem prin vanzari cu pret redus?
a)vanzari de lichidare
b)vanzari de soldare
c)vanzari efectuate in magazine sau depozite de fabrica
d)vanzari promotionale
e)vanzari ale produselor destinate satisfacerii unor nevoi ocazionale ale consumatorilor dupa trecerea evenimentului,fiind evident ca produsele nu mai pot fin vandute in conditii  comerciale normale.
f) vanzari ale produselor care sunt pe stoc de cel putin 3 luni.
g) vanzari accelerate ale produselor susceptibile de o deterioarare rapida sau a caror conservare nu mai poate fi asigurata pana la limita termenului de valabilitate.
h)vanzarea unui produs la un pret aliniat la cel legal practicat de ceilalti comercianti din aceeasi zona comerciala,pentru acelasi produs,determinat de mediul concurential.
i)vanzarea produselor cu caracteristici indentice, al caror pret de achizitionare s-a diminuat.
Azi voi pune accent pe vanzarile de lichidare de stoc.
Vanzarea de lichidare este definita ca fiind orice vanzare precedata sau insotita de  publicitate si anuntata sub denumirea de "lichidare" si care, printr-o reducere de preturi,are ca efect vanzarea accelerata a totalitatii sau numai a unei parti din stocul  de produse dintr-o structura de vanzare cu amanuntul(ex:magazin)in una din  urmatoarele situatii:
1.incetarea definitiva a activitatii comerciantului ,inclusiv in cazul schimbarii proprietarului, chiriasului, locatarului sau mandatarului,dupa caz,care exploateaza  structura de vanzare respectiva.
2.incetarea din proprie initiativa a activitatii comerciantului in structura de vanzare  respectiva  sau ca urmare a anularii contractului de inchiriere, locatie sau mandat.
3.intreruperea activitatii comerciale sezoniere pentru o perioada de cel putin 5 luni dupa terminarea operatiunii de lichidare.
4.schimbarea profilului structurii de vanzare ,suspendarea sau inlocuirea unei activitati comerciale desfasurate in acea structura.
5.modificarea conditiilor de exploatare a suprafetei de vanzare,daca lucrarile de  amenajare depasesc 30 de zile ,structura fiind inchisa in toata aceasta perioada.
6.vanzarea stocului de produse de catre mostenitorii legali ai comerciantului  defunct.
7.deteriorarea grava din cauza unor calamitati sau acte de vandalism, cu exceptia  produselor alimentare .
Conform art 19 din Ord 99/2000 vanzarile de lichidare sunt supuse notificarii in baza unui inventar detaliat al marfurilor de lichidat,intocmit de comerciant,cu obligatia acestuia de a justifica cu documente provenienta marfurilor.
Notificarea se face la primaria in  raza careia se afla structura de vanzare cu cel putin 15 zile inainte de inceperea vanzarilor de lichidare,cu exceptia celor de la pct 2,3,6,7 ,la acestea facandu-se notificarea cu cel putin 5 zile inainte de inceperea  vanzarilor de lichidare.
In alte articole voi aborda si celelalte tipuri de vanzari cu pret redus,dar si alte practici  comerciale.







</head>
<body>
<h1>http://fin8conta.blogspot.com<h1>
<h2>Practici comerciale-vanzarile cu pret redus</h2>