2/02/2014

Taxe locale-taxa asupra mijloacelor de transport

Persoanele fizice sau juridice care inmatriculeaza/inregistreaza  in Romania mijloace de transport au obligatia platii unui impozit anual,cu unele exceptii.
Acest impozit se numeste taxa asupra mijloacelor de transport ,se datoreaza si se plateste plateste catre bugetul local al localitatii de care apartine persoana cu domiciliul,sediul sau punctul de lucru,dupa caz.
Pe perioada in care mijloacele de transport fac obiectul unui contract de leasing,taxa se plateste de catre locatar.La expirarea contractului (scadenta) taxa se plateste de catre locator.
Inainte de inmatriculare/inregistrare mijloacele de transport  sunt considerate marfa.
Dupa inmatriculare/inregistrare sunt tratate ca mijloace de transport si se plateste taxa.
Scutiri de la plata taxei asupra mijloacelor de transport( exceptiile la care faceam referire chiar in prima fraza):
-persoanele cu handicap locomotor nu platesc aceasta taxa pentru autoturismele.
motociletele cu atas si mototriciclurile pe care le au in proprietate si sunt adaptate  handicapului acestora.
-mijloacele de transport ale institutiilor publice
-mijloacele de transport ale persoanelor juridice care sunt utilizate pentru serviciile de transport public de pasageri in regim urban sau suburban,inclusiv transportul de pasageri in afara localitatilor cu conditia ca tarifele de transport sa fie stabilite in regim de transport public.
-navele fluviale de pasageri ,barcile si luntrile folosite pentru transport persoane fizice in Delta Dunarii,Insula Mare a Brailei si Insula Balta Ialomitei.
-mijloacele de transport istorice definite asa prin acte normative in vigoare.
Taxa de transport se calculeaza in functie de  tipul de mijloace de transport si capacitatea cilindrica a acestora .
In situatia cand exista un atas,taxa pentru acesta este de 50% din taxa pentru motocicletele,motoretele sau scuterele respective.
Tabelul cu sumele de palt asi modalitati de calcul se regaseste in Codul Fiscal la art 263.
Nu il mai reproduc aici, sigur ati primit cu totii instiintarile de plata si nu mai este necesar sa va calculati cat aveti de platit.
Impozitul(taxa) pentru mijloacele de transport se datoreaza anual,se plateste in doua rate egale pana la 31 martie si 30 septembrie inclusiv.
Pentru plata integrala asumei pana pe 31 martie se acorda o bonificatie de pana la 10%,prin horarare a consiliului local.