2/07/2014

Calculul impozitului pe profit

Profitul impozabil se determina ca diferenta intre totalul veniturilor obtinute din orice  sursa si totalul cheltuielilor aferente obtinerii veniturilor.
La rezultatul obtinut se adauga cheltuielile nedeductibile si se scad veniturile neimpozabile.
Unele cheltuieli sunt deductibile partial.
Am prezentat in articole separate Deduceri din profit pentru cheltuielile de cercetar dezvoltare, pentru Cheltuielile de protocol ,am explicat pe larg intr-un alt articol Deductibilitatea cheltuielilor cu dobanzile si diferentele de curs valutar.
V-am explicat care sunt entitatile si/sau operatiunile scutite de la plata impozitului pe  profit in articolul Scutiri de la plata impozitului pe profit.
Cheltuielile cu amortizarile imobilizarilor sunt si ele deductibile fiscal daca sunt  calculate conform legislatiei in vigoare , conditii expuse in articolul Amortizarea imobilizarilor.
Metodele contabile pentru evaluarea stocurilor la iesirea din gestiune sunt recunoscute la calculul impozitului pe profit.
Care sunt acestea aflati in articolul Evaluarea stocurilor la iesirea din gestiune.
Veniturile neimpozabile sunt:
-dividendele obtinute de la persoanele juridice romane sau straine platitoare de  impozit pe profit sau a unui impozit similar.
-difenrentele favorabile de valoare a titlurilor de participatie,inregistrate ca urmare  a incorporarii rezervelor ,veniturile din anularea rezervei inregistrata ca urmare a participarii in natura la capitalul altei firme.
-veniturile din anularea cheltuielilor pentru care nu s-a acordat deducere
Cota de impozit pe profit este de 16% si se aplica asupra venitului impozabil.
Anul fiscal este anul calendaristic.
Declararea si plata impozitului pe profit se efectueaza trimestrial,pana la data de 25 a lunii urmatoare trimestrului pentru trimestrele I-III.
Definitivarea si plata impozitului pe profit  pe anul fiscal se face pana la data depunerii declaratiei anuale de impozit pe profit(25 martie inclusiv a anului urmator.