Blog despre firme.Operatiuni financiar contabile de la A la Z inclusiv monografie contabila, despre taxe si impozite , despre resurse umane(contracte de munca , revisal, state de plata , contributii sociale) caracteristici firme, despre infiintari firme, contracte comerciale, etc
6/09/2014
Delegarea salariatului
Act normativ:Codul Muncii
Legea Contabilitatii
Codul Fiscal
Exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre un salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu, in afara locului sau de munca, poarta numele de delegare.
Perioada delegarii nu poate fi mai mare de 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi, pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului.
Salariatul care a refuzat prelungirea delegarii nu poate fi sanctionat pentru aceasta.
Salariatului delegat i se vor plati cheltuielile de transport, cazare si o indemnizatie de delegare, conform legii.(cunoscuta si ca diurna)
Pentru delegari de scurta durata se acorda o suma reprezentand diuna pe zi X cu numarul de zile de delegare.
Pentru delegari de durata mai mare (30zile/60 zile) se acorda o suma fixa ca indemnizatie pe luna.
Din punct de vedere financiar contabil sumele se inregistreaza in contabilitate, pe categorii de cheltuieli- cheltuieli cu transportul, cu cazarea, etc.
Se pot acorda de catre unitate salariatului avansuri de trezorerie la inceputul delegarii care trebuiesc justificate ulterior prin decont, pe baza de documente justificative.
Pentru salariatii din institutiile bugetare cuantumul sumelor alocate pentru diurna sunt stabilite prin act normativ.
Ele sunt actualizate periodic, prin HG, in functie de rata inflatiei.
Pentru salariatii nebugetari, cheltuielile cu diurna, ca sa fie deductibile fiscal, nu trebuie sa depaseasca de 2,5 ori sumele alocate pentru bugetari.
<head>
<body>
<h1>http://fin8conta.blogspot.com<h1>
<h2>Delegarea salariatului<h2>