2/04/2016

Contractul de lohn

In ultimii 15-20 de ani multe din firmele romanesti de productie din industria usoara fabrici de confectii, tricotaje, incaltaminte,  marochinarie) au reusit sa se mentina pe linia de plutire   prin executarea unor produse pentru si la comanda unor  firme de profil din strainatate.
Forma  juridica prin care s-au realizat asemenea colaborari -contractul de lohn.
Contractul de lohn este un contract cu titlu oneros (ambele parti contractante urmaresc sa obtina unele beneficii), cu executare succesiva (executarea produselor  ca si plata se face in mai multe  etape).
Prin contract, una dintre parti, numita executant se obliga ca la comanda celeilalte parti, numita beneficiar, sa execute, contracost, un produs .
Produsul-produsele se executa pe baza documentatiei tehnice furnizate de beneficiar.
In majoritatea cazurilor beneficiarul furnizeaza pe langa documentatia tehnica si materiile prime, materialele.
In unele cazuri beneficiarul asigura si asistenta tehnica necesara.
In cazul in care beneficiarul asigura pe langa documentatia tehnica si materiile prime si materialele, va plati executantului doar contravaloarea manoperei.
In cazul in care beneficiarul asigura doar documentatia tehnica, va achita executantului,  pe langa manopera, si contravaloarea materiilorprime, materialelor.
Clauzele contractului, ca si in cazul altor tipuri de contracte, sunt:
-parti ( se trec datele de indentificare ale celor doua parti si reprezentantii lor legali)
-obiectul contractului ( se specifica ce tip de operatiuni trebuie  sa efectueze executantul)
-drepturile si obligatiile partilor (se completeaza cu drepturile  si obligatiile fiecarei parti, asa cum au fost ele negociate).
-cantitatea ( se trece cantitatea care trebuie executata)
- valoarea contractului si conditii de plata (se va completa cu pretul pe unitate de produs, valoarea totala a contractului, termenele de plata si modalitatile de plata ex: viramenent  bancar,  cec, bilet la ordin)
- conditii de marcare si ambalare
-conditii de livrare (cand  se efectueaza livrarea, in sarcina  cui cade transportul, locul de livrarea)
-conditii de receptionare (se mentioneaza daca receptia se face la sediul executantului , la sediul beneficiarului sau la alta locatie stabilita de comun acord, care sunt conditiile  calitative ce trebuie sa le indeplineasca produsele executate)
Ca si in cazul altor tipuri de contracte, contractul de lohn este necesar sa mai cuprinda si clauze ca:
-conditii de reziliere
- forta majora
-arbitraj
-clauza penala
Am dat ca exemplu firme din industria textila care au lucrat sau lucreaza in baza unor contracte de lohn, insa acest tip de contract poate fi folosit in diverse domenii.



</head> <body>
<h1>http://fin8conta.blogspot.com<h1>
<h2>Contractul de lohn<h2>