Blog despre firme.Operatiuni financiar contabile de la A la Z inclusiv monografie contabila, despre taxe si impozite , despre resurse umane(contracte de munca , revisal, state de plata , contributii sociale) caracteristici firme, despre infiintari firme, contracte comerciale, etc
2/18/2025
Salariul mediu brut
Conform Legii BASS pentru anul 2025(legea 10 adoptata in 10 febr si publicata in Monitorul Oficial nr 119 tot in 10 febr 2025)
castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea BASS este de 8620 de lei.
2/17/2025
Reglementarea unor aspecte de raportare contabila
Va redau aici extras din Ordinul ministrului finantelor 255/10.02.2025 cu privire la reglementarea unor aspecte de raportare contabilă publicat in Monitorul Oficial 135 din 14.02.2025.Iata ce cuprinde:
Articolul I
(1) Persoanele juridice fără scop patrimonial care au primit sume de natura celor prevăzute la art. 34 alin. (3^1) din Legea contabilității nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, întocmesc Declarația privind situația de trezorerie, în formatul prevăzut în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentul ordin.
(2) Persoanele juridice fără scop patrimonial care, în cursul exercițiului financiar de raportare, au primit sume de natura celor prevăzute la art. 34 alin. (3^1) din Legea contabilității nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în valoare cumulată de maximum 100.000 lei pot folosi pentru întocmirea Declarației privind situația de trezorerie formatul prevăzut în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentul ordin.
Articolul II
(1) Declarația privind situația de trezorerie se întocmește și se semnează de către persoanele abilitate, potrivit legii, să întocmească și să semneze situațiile financiare anuale.
(2) Declarația privind situația de trezorerie se semnează și de către reprezentantul legal, respectiv administratorul sau persoana care are obligația gestionării persoanelor juridice fără scop patrimonial.
Articolul III
Declarația privind situația de trezorerie se depune odată cu situațiile financiare anuale, folosind programul de asistență, pus la dispoziție gratuit de către Ministerul Finanțelor pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
Articolul IV
Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.802/2014, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 963 din 30 decembrie 2014, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
– La capitolul 16 „Funcțiunea conturilor“, funcțiunea contului 697 se modifică și va avea următorul cuprins:Contul 697 «Cheltuieli cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri»Cu ajutorul acestui cont se ține evidența cheltuielilor cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, reglementat potrivit Codului fiscal.
În debitul contului 697 «Cheltuieli cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri» se înregistrează:– valoarea impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri (contul 441).
În cazul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, definit potrivit Codului fiscal, persoana juridică responsabilă înregistrează în debitul contului 697 «Cheltuieli cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri» cheltuiala totală cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri datorat de grupul fiscal.
Articolul V
Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 2.844/2016 pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1020 și 1020 bis din 19 decembrie 2016, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
– În anexa nr. 1, la capitolul 11 „Funcțiunea conturilor“, funcțiunea contului 697 se modifică și va avea următorul cuprins:Contul 697Cu ajutorul contului 697 «Cheltuieli cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri» se ține evidența cheltuielilor cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, reglementat potrivit Codului fiscal.
În debitul contului 697 «Cheltuieli cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri» se înregistrează:– valoarea impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri (contul 441).
În cazul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, definit potrivit Codului fiscal, persoana juridică responsabilă înregistrează în debitul contului 697 «Cheltuieli cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri» cheltuiala totală cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri datorat de grupul fiscal.
Articolul VI
(1) Prevederile art. I-III se aplică începând cu situațiile financiare anuale aferente exercițiului financiar al anului 2024.(2) Entitățile care au ales un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic aplică prevederile art. I-III începând cu primele situații financiare anuale încheiate la o dată ulterioară datei de 1 ianuarie 2024.Articolul VIIPrezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-------------------------------------------
Publicat de
Aneta Mitroi
la
2/17/2025 02:05:00 p.m.

Trimiteți prin e-mail
Postați pe blog!Trimiteți pe XDistribuiți pe FacebookTrimiteți către Pinterest
Etichete:
administratori,
declaratie,
exercitiu financiar,
lege,
ordin,
persoane juridice,
persoane juridice fara scop patrimonial,
raportare,
raportare contabila,
reprezentant legal,
situatii fianciare anuale,
trezorerie
2/16/2025
Moneda cu tema 145 de ani de la nasterea lui Camil Ressu
BNR a emis Circulara 4 in data de 7.02.2025 privind lansarea in circuitul numismatic a unei monede de argint cu tema "145 de ani de la nasterea lui Camil Ressu".
Circulara a fost publicata in Monitorul Oficial nr 134/14/02/2025.
Moneda va fi lansata in circuluitul numismatic pe data de 17.02.2025
.
Conform articolului 2 din Circulara 4, moneda va avea urmatoarele caracteristici:
-metal- argint
valoarea nominala - 10 lei
-titlu: 999 la mie
-forma- rotunda
-diametru 37mm
-greutate 31,103 gr
-cant-zimtat
-calitate-proof
Aversul monedei prezintă o compoziție grafică sub forma unui pictor și o paletă de pictură în fundal, inscripția „ROMANIA“ în arc de cerc, valoarea nominală „10 LEI“, stema României și anul de emisiune „2025“.
Reversul monedei redă portretul, numele pictorului Camil Ressu și anii între care a trăit acesta „1880-1962“.
Monedele din argint sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și sunt însoțite de broșuri de prezentare și de certificate de
autenticitate, redactate în limbile română, engleză și franceză.
Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naționale a României și casierului central.
Monedele din argint cu tema 145 de ani de la nașterea lui Camil Ressu au putere circulatorie pe teritoriul României.
Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României.
2/07/2025
Ordin privind indicele preturilor de consum
In Monitorul Oficial nr 113 din data de 7 februarie 2025 a fost publicat Ordinul ministrului finantelor privind indicele preturilor de consum utilizat pentru actualizarea platilor anticipate in contul impozitului pe profit anual .La articolul 1 se specifica:"pentru anul fiscal 2025, indicele preturilor de consum utilizat pentru actualizarea platilor anticipate in contul impozitului pe profit anual este de 104,4%."
Abonați-vă la:
Postări (Atom)