Blog despre firme.Operatiuni financiar contabile de la A la Z inclusiv monografie contabila, despre taxe si impozite , despre resurse umane(contracte de munca , revisal, state de plata , contributii sociale) caracteristici firme, despre infiintari firme, contracte comerciale, etc
5/30/2025
Aprobarea modelului si continutului unor formulare fiscale
Ordinul Presedintelui ANAF 649/13.05.2025 privind modificarea și completarea Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului și conținutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor și taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reținere la sursă a fost publicat in MONITORUL OFICIAL 453/15.05.2025
:Articolul I
Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului și conținutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor și taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reținere la sursă, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 94 din 8 februarie 2016, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:1. Anexa nr. 1 „Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat“ se modifică și se înlocuiește cu anexa nr. 1 la prezentul ordin.
2. Anexa nr. 2 „Declarație rectificativă“ se modifică și se înlocuiește cu anexa nr. 2 la prezentul ordin.3. Anexa nr. 4 „Instrucțiuni de completare a formularului 100 «Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat», cod 14.13.01.99/bs“, se modifică și se completează după cum urmează:a) la capitolul I „Depunerea declarației“ punctul 1 „Termenul de depunere a declarației“ subpunctul 1.3 „Alte termene:“, litera u) se modifică și va avea următorul cuprins:u) până la data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datorează impozitul, în cazul impozitului pe construcții, potrivit art. 499 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare.
Pentru contribuabilii care intră sub incidența art. 16 alin. (5) din Legea nr. 227/2015, declararea impozitului pe construcții se efectuează până la data de 25 inclusiv a lunii a cincea a anului fiscal modificat pentru care se datorează impozitul.“;b) la capitolul II „Completarea declarației“ punctul 3 „Secțiunea B «Date privind creanța fiscal㻓, după subpunctul 3.2.16 se introduce un nou subpunct, subpunctul 3.2.17, cu următorul cuprins:3.2.17. Obligația prevăzută la poziția 112 «Impozit pe construcții» din Nomenclatorul obligațiilor de plată la bugetul de stat se declară de către contribuabilii prevăzuți la art. 496 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, după cum urmează:Rândul 1 «Suma datorată» - se înscrie suma reprezentând impozitul pe construcții datorat în perioada de raportare, conform legii.Rândul 2 «Bonificație» - se înscrie numai de către contribuabilii care îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 499 alin. (4^1) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, suma reprezentând bonificația.Rândul 3 «Suma de plată» - se înscrie diferența dintre suma înscrisă la rândul 1 și suma înscrisă la rândul 2 numai de către contribuabilii care îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 499 alin. (4^1) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, ceilalți contribuabili înscriind suma de la rândul 1.
Articolul II
Anexele nr. 1 și 2 fac parte integrantă din prezentul ordin.
Articolul III
Contribuabilii care se încadrează în condițiile prevăzute la art. 499 alin. (4^1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, și care au declarat impozitul pe construcții până la data intrării în vigoare a prezentului ordin vor depune formularul 710 „Declarație rectificativă“ pentru a evidenția bonificația, potrivit legii
.Articolul IV
Direcțiile de specialitate din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Direcția generală de administrare a marilor contribuabili, direcțiile generale regionale ale finanțelor publice, precum și unitățile fiscale subordonate acestora vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.Articolul VPrezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Anexa nr. 1*)*) Anexa nr. 1 este reprodusă în facsimil.(Anexa nr. 1 la Ordinul nr. 587/2016)
Publicat de
Aneta Mitroi
la
5/30/2025 10:00:00 a.m.

Trimiteți prin e-mail
Postați pe blog!Trimiteți pe XDistribuiți pe FacebookTrimiteți către Pinterest
Etichete:
an fiscal,
anexa,
buget de stat,
contribuabili,
creante fiscale,
declaratie,
formulare,
impozit,
lege,
monitorul oficial,
obligatii de plata,
ordin
Locația:
România
5/29/2025
Masuri legislative in domeniul societatilor
Legea 67/14.05.2025 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 62/2020 pentru adoptarea unor măsuri în domeniul societăților, în vederea desfășurării reuniunilor organelor statutare,a fost publicata în MONITORUL OFICIAL 448/14.05.2025.
EXTRAS:
ARTICOL UNIC
Se aprobă Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 62 din 7 mai 2020 pentru adoptarea unor măsuri în domeniul societăților, în vederea desfășurării reuniunilor organelor statutare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 372 din 8 mai 2020, cu următoarele modificări:
1. La articolul 2, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:(2) În cazul în care societatea nu deține o pagină proprie de internet, informațiile și documentele prevăzute la alin. (1) se transmit acționarilor/asociaților prin poșta electronică. Dacă nu este posibilă transmiterea prin poștă electronică, copii ale acestor documente vor fi transmise acționarilor/asociaților prin poștă sau curier. Costurile pentru transmiterea documentelor și informațiilor se acoperă de către societate.
2. La articolul 3, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:(3) Dacă pe ordinea de zi a adunării generale a acționarilor se află aspecte care necesită vot secret conform art. 130 alin. (2) din Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, organul statutar care are competența de a convoca adunarea generală va asigura ca votul acționarilor să fie exprimat prin mijloace care nu permit deconspirarea acestuia.
3. La articolul 4, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:Articolul 4(1) În cazul adunărilor generale ținute exclusiv prin corespondență, potrivit prezentei ordonanțe de urgență, nu se aplică regulile care implică prezența fizică a acționarilor/ asociaților, prevăzute la art. 129, art. 131 alin. (1) și (2) și art. 195 alin. (1) din Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
4. Articolul 8 se modifică și va avea următorul cuprins:Articolul 8În cazul adunărilor generale ale acționarilor/ asociaților desfășurate după instituirea stării de urgență, dar înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, hotărârile adoptate nu pot fi anulate pentru nerespectarea modalităților de desfășurare și exercitare a dreptului de vot, dacă s-au desfășurat, cu acordul tuturor acționarilor/asociaților, în modalitățile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență, iar dreptul de vot a fost exercitat în una dintre modalitățile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență.
5. La articolul 11, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:Articolul 11(1) Prevederile prezentei ordonanțe de urgență sunt aplicabile și adunărilor generale convocate pe durata stării de urgență, dar care sunt întrunite ulterior încetării acestei stări.
5/03/2025
Lansarea in circuitul numismatic a unui set de monetarie
Banca Nationala a Romaniei a emis Circulara 14 in data de 14 aprilie 2025 privind lansarea în circuitul numismatic a unui set de monetărie cu tema 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României și 20 de ani de la denominarea monedei naționale.
Începând cu data de 29 aprilie 2025, Banca Națională a României lansează în circuitul numismatic un set de monetărie cu tema 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României și 20 de ani de la denominarea monedei naționale.
Setul de monetărie conține monedele românești aflate în circulație, cu valoare nominală de: 1 ban, 5 bani, 10 bani, 50 bani și o medalie din argint, toate realizate în condiții de calitate proof like.
Caracteristicile tehnice ale medaliei din argint sunt următoarele:
Metal argint
Titlu 800‰
Formă rotundă
Diametru 28 mm
Greutate 15,5 g
Calitate proof like
Cant neted
Aversul prezintă o parte din clădirea Palatului Nou al Băncii Naționale a României, statuia leului în prim-plan, inscripția „145 DE ANI“ și anul de emisiune „2025“.Reversul redă o compoziție grafică sub forma ferestrelor transparente complexe prezente pe bancnotele românești aflate în circulație și inscripția centrală „20 DE ANI“.
Setul de monetărie este prezentat sub formă de pliant, introdus într-un etui, piesele componente fiind încastrate în locașuri speciale.
Lansarea în circuitul numismatic a setului de monetărie cu tema 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României și 20 de ani de la denominarea monedei naționale se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României.
Publicat de
Aneta Mitroi
la
5/03/2025 04:19:00 p.m.

Trimiteți prin e-mail
Postați pe blog!Trimiteți pe XDistribuiți pe FacebookTrimiteți către Pinterest
Etichete:
argint,
BNR,
circuit numismatic,
circulara,
denominare,
emisiune numismatica,
medalie,
moneda,
monede,
monetarie,
monitorul oficial,
tema
Abonați-vă la:
Postări (Atom)