12/19/2012

Codul Fiscal- cote de taxa pe valoarea adaugata

  TVA este un impozit indirect datorat la bugetul statului si care este colectat  conform prevederilor Codului Fiscal.
      Astazi voi enumera cotele de TVA aplicabile in Romania conform titlului VI, cap 8 , art 140 din Codul Fiscal.
1) cota standard de 24% aplicabila asupra bazei de impozitare a operatiunilor care nu sunt scutite de taxa sau care nu sunt supuse cotelor reduse.
2) cota redusa de 9% care se aplica asupra bazei de impozitare pentru:
-serviciile constand in accesul la castele, muzee,case memoriale,monumente  istorice de arhitectura si arheologie,gradini zoologice si botanice,targuri,expozitii si evenimente culturale.
-livrarea de manuale scolare ,carti, ziare si reviste:sunt exceptate cele care sunt destinate in principal  sau exclusiv publicitatii.
-livrarea de proteze si accesorii ale acestora, cu exceptia protezelor dentare.
-livrarea de produse ortopedice.
-livrarea de medicamente de uz uman si veterinar .
-cazarea in sectorul hotelier, inclusiv inchirierea terenurilor pentru camping.*1
3)cota redusa de 5% pentru livrarea locuintelor, inclusiv terenul pe care sunt  construite,  in urmatoarele conditii:
-livrarea cladirilor, inclusiv terenurile pe care sunt construite utilizate drept camine de batrani,de pensionari , case de copii si centre de recuperare si reabilitare pentru minori cu handicap.
-livrarea de locuinte cu suprafata maxima de 120 metri patrati, exclusiv
anexele gospodaresti, a caror valoare exclusiv tva nu depaseste 380.000 lei,  achizitionate de orice persoana sau familie.
Aici mai exista alte 3 conditii:in momentul achizitiei locuintele sa poata fi locuite ca atare, terenul, inclusiv amprenta la sol a casei nu depaseste 250 de metri patrati iar persoana necasatorita sau familia care o achizitioneaza nu a mai achizitionat alta tot cu tva redus de 5%.
-livrarea de cladiri inclusiv terenul pe care au fost construite catre primarii,acestea urmand  sa le atribuie cu chirie subventionata  unor persoane sau familii cu situatie economica modesta.
   Codul Fiscal-cote de taxa pe valoarea adaugata


PS. Avand in vedere ca incepand cu 01.09.2013 s-a modificat TVA la paine si  produse de panificatie,va invit sa cititi si articolul"TVA 9% la paine"

*1 Incepand cu anul 2015 in cazul cotei reduse de tva 9% la serviciile de  cazare se completeaza cu toate tipurile de cazare;cazare cu mic dejun,cazare cu demipensiune,cu pensiune completa si all inclusive
Pentru mai multe detalii accesati
TVA 9% se extinde in cazul serviciilor turistice


</head>
<body>
<h1>http://fin8conta.blogspot.com<h1>
<h2>Codul Fiscal-cote de taxa pe valoarea adaugata<h2/>