12/16/2012

Firmele neplatitoare de taxa pe valoarea adaugata(TVA)

Regimul special de scutire de plata a TVA pentru intreprinderile mici
Conform Codului Fiscal ( art 152 alin 1) persoana impozabila stabilita in Romania a carei cifra de afaceri anuala , declarata sau realizata este inferioara plafonului de  65.000 EURO( echivalentul in lei  la cursul BNR de la data aderarii, adica 220.000 lei) poate aplica scutirea de taxa denumita  "regim special de scutire"
Cifra de afaceri care serveste drept referinta  pentru aplicarea alin (1  )este alcatuita  din valoarea totala a livrarilor de bunuri  si prestarilor de servicii exclusiv TVA intr-un  an calendaristic.
O persoana impozabila nou infiintata poate beneficia de aplicarea regimului special de scutire,daca la momentul inceperii activitatii  declara o cifra de afaceri  anuala estimata sub plafonul de scutire si  nu opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxare.
Persoana impozabila care indeplineste conditiile regimului special de scutire poate  opta oricand  pentru regimul normal de taxare.*1
Persoana impozabila care aplica regimul special de scutire si a carei cifra de afaceri devine egala  sau depaseste plafonul de scutire , trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA , conform art 153 Cod Fiscal in termen de 10 zile de la data atingerii  ori depasirii plafonului.
Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii urmatoare atingerii  sau  depasirii  acestuia.


In privinta optiunii pentru regimul normal de taxare OPANAF 17/2015 introduce unele criterii de conditionare a inregistrarii ca platitor de tva.
Accesati Criterii pt conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA




</head>
< body>
<h1>fin8conta.blogspot.com<h1>
<h2> Firmele neplatitoare de taxa pe valoarea adaugata</h2>