2/08/2015

S-a modificat Codul Muncii

Legea 112/2015, publicata in Monitorul Oficial 52/ian 2015 modifica si completeaza Codul Muncii(Legea 53/2003).
Astfel, prin introducerea a doua noi alineate la art 16,se precizeaza faptul ca "Absentele nemotivate si concediile fara plata se scad din vechimea in munca"
Fac exceptie de la aceasta regula concediile pentru formare profesionala fara plata.
Se completeaza si art 145 cu referire la concediul de odihna  anual in sensul ca perioadele aferente concediului de maternitate,concediului pentru risc maternal si a concediului pentru ingrijirea copilului bolnav sunt considerate perioade prestate,atunci cand se calculeaza durata efectiva a concediului anual de odihna .
De asemenea, la stabilirea concediului anual de odihna se specifica ,in plus,fata de prevederile de pana acum,ca durata c.o. anual, se stabileste in contractul individual de munca,cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile. 
Un alt aliniat nou introdus al art.145 stabileste ca salariatul  are dreptul la concediul de odihna anual,chiar si in situatia  in care a fost in incapacitate temporara de munca pe tot parcursul anului calendaristic.
In acest caz,angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna intr-o perioada de maxim 18 luni incepand cu anul urmator celui in care angajatul s-a aflat in concediu medical.
Apare o modificare a art 146 in sensul ca,atunci cand salariatul nu poate efectua,din motive justificate,concediul de odihna in anul calendaristic respectiv,angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna respectiv, intr-o perioada  de max 18 luni, incepand cu anul calendaristic urmator.(cu acordul salariatului).
Pana acum,daca nu i se putea acorda concediul de odihna in anul calendaristic in care i se cuvenea,se compensa in  bani.
Conform noilor prevederi,compensarea in bani este permisa decat in cazul incetarii contractului individual de munca.
Apar completari ale art 92 cu referire la salarizarea salariatului temporar.
Salariul acestuia primit pentru fiecare misiune, nu poate fi mai mic decat salariul salariatului angajatorului,care presteaza aceeasi munca sau una similara.
Daca nu exista un salariat cu contract de munca care presteaza o munca similara,se va tine cont de salariul unui salariat care efectueaza aceeasi munca,conform contractului colectiv de munca,aplicabil angajatorului.




</head> <body>
<h1>http://fin8conta.blogspot.com<h1>
<h2>S-a modificat Codul Muncii<h2>