8/03/2018

Introducerea sistemelor moderne de plata

Legea 191/2018 aduce noi modificari OUG 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata.
Aceste modificari sunt:

- persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul sau cu ridicata, precum si cele care presteaza servicii catre populatie si au o cifra de afaceri mai mare de 50.000 de euro, echivalentul in lei, au obligatia de a accepta ca mijloc de plata atat cardurile de debit cat si cardurile de credit, prin intermediul unui terminal POS si/sau alte mijloace moderne de plata.

-persoanele juridice mentionate mai sus pot oferi serviciul de plata  in avans in baza contractelor incheiate cu bancile si pot acorda avansuri in numerar.
Va reamintesc ca in forma initiala a ordonantei, agentii economici erau obligati sa acorde aceste avansuri.; am scris la acea data despre acest lucru si mi-am exprimat opinia ca nu este corect si nici posibil sa fie obligati, mai ales firmele foarte mici, pentru ca s-ar putea sa nu aiba  din ce  sa acorde acel avans.

-agentii care accepta plata de avansuri vor afisa la loc vizibil acest lucru; avansul se va evidentia in mod distinct pe chitanta emisa iar suma nu poate fi mai mare de 200 lei; comerciantii pot percepe de la titularii cardurilor un comision de 1%.

-institutiile acceptante de carduri, au obligatia de a instala terminale de plata in maximum 30 de zile de la data solicitarii.

-agentii economici care au obligatia acceptarii platilor prin card, vor lua masuri pentru  a instala terminale de plata, cu posibilitatea de a isi alege institutia acceptanta.