2/25/2019

Salariul minim brut diferentiat in constructii

Incepand cu ianuarie 2019, conform OUG 114/2018 salariul minim brut garantat in plata este diferit in domeniul constructiilor fata de celelalte domenii  de activitate din economie.
Pentru a incuraja angajarea in constructii , unde se pare este deficit de personal, OUG  114  stabileste salariul minim garantat in plata pentru constructii la suma de 3000 lei.
Ca sa stimuleze angajatorii din domeniul constructiilor sa angajeze si sa plateasca  acest salariu, OUG 144/2018 stabileste si unele facilitati pentru angajatori- in perioada ianuarie 2019 -decembrie 2028 acestia vor plati taxe salariale reduse in comparatie cu restul angajatorilor .
Contributia la fondul de sanatate si impozitul pe veniturile salariale sunt doua taxe de care angajatorii din constructii vor fi scutiti la plata.
De asemenea contributia la CAS ( pensii) va fi in cota diminuata fata de contributia standard ((21,25% in loc de 25%.)
Salariatii carora li se calculeaza aceste cote reduse si care beneficiaza de scutiri trebuie sa aiba salariul intre 3000 si 30000 lei, daca depasesc baremul maxim, platesc taxe in cuantum normal si nu beneficiaza de scutiri
Firmele cu activitate in constructii trebuie sa obtina cel putin 80% din cifra de afaceri din obiectul de activitate constructii ( asta in situatia  in care firma mai obtine venituri si din alte activitati.)
La stabilirea cifrei de afaceri din constructii se ia in calcul ponderea veniturilor din constrctii cumulate de la inceputul anului pana in luna curenta, inclusiv.
Pentru mai multe detalii , puteti consulta Ordinul comun al ministrului Finantelor, ministrului Muncii si ministrului Sanatatii  nr 611/138/127/ 2019 care si actualizeaza formularul de raportare 112..
Ordinul cuprinde instructiunile de completare a formularului.