9/21/2021

Procedura de restructurare a obligatiilor bugetare

 OMFP 764 din 5.07. 2021 modifica si completeaza OMFP 2810/2019, aproba Procedura de aplicare a măsurilor de restructurare a obligațiilor bugetare restante la 31 iulie 2020.

OMFP 764/2021 a fost publicat in Monitorul Oficial nr 880/14.09.2021.

Iata extrase din OMFP mai sus mentionat:

"Articolul I Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 2.810/2019 pentru aprobarea Procedurii de aplicare a măsurilor de restructurare a obligațiilor bugetare restante la 31 iulie 2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 711 din 29 august 2019, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. Titlul se modifică și va avea următorul cuprins:

ORDIN pentru aprobarea Procedurii de aplicare a măsurilor de restructurare a obligațiilor bugetare restante

2. Articolul 1 se modifică și va avea următorul cuprins:

Articolul 1 Se aprobă Procedura de aplicare a măsurilor de restructurare a obligațiilor bugetare restante, prevăzute la cap. I din Ordonanța Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale, cu modificările și completările ulterioare, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

3. Titlul anexei se modifică și va avea următorul cuprins:

PROCEDURĂ de aplicare a măsurilor de restructurare a obligațiilor bugetare restante

4. În anexă, la articolul 1 alineatul (1), litera b) se modifică și va avea următorul cuprins:

b) înregistrează obligații bugetare principale restante la data de 31 decembrie 2020, nestinse până la data emiterii certificatului de atestare fiscală de către organul fiscal central, precum și obligații bugetare accesorii.

5. În anexă, la articolul 1 alineatul (5), litera a) se modifică și va avea următorul cuprins:

a) nu au posibilitatea să achite obligațiile bugetare principale restante la data de 31 decembrie 2020 și nici obligațiile bugetare accesorii;

6. În anexă, la articolul 3 alineatul (1), litera c) se modifică și va avea următorul cuprins:

c) să nu se afle în procedura insolvenței potrivit legii la data emiterii deciziei de aprobare a restructurării obligațiilor bugetare. Debitorul care se află în procedura insolvenței până la data la care are obligația de a notifica organul fiscal competent cu privire la intenția de restructurare prevăzută la art. 3 alin. (1) din ordonanță și dorește restructurarea obligațiilor bugetare poate notifica organul fiscal cu privire la intenția sa, cu condiția ca până la data emiterii deciziei de aprobare a cererii de restructurare să iasă din procedura insolvenței;

7. În anexă, la articolul 3, alineatele (2)-(2^2) se modifică și vor avea următorul cuprins:

(2) În vederea accesării măsurilor de restructurare, debitorul depune la organul fiscal competent notificarea privind intenția de restructurare a obligațiilor bugetare, prevăzută în anexa nr. 29, până la data prevăzută la art. 3 alin. (1) din ordonanță, sub sancțiunea decăderii. Aceasta poate fi depusă astfel:

a) la registratura organului fiscal central competent;

b) prin poștă, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire;

c) prin mijloace electronice de transmitere la distanță potrivit art. 79 din Codul de procedură fiscală.

(2^1) Notificarea poate fi retrasă oricând de către debitor la cererea acestuia, prin bifarea căsuței corespunzătoare din notificarea prevăzută în anexa nr. 29, fără ca debitorul să piardă dreptul de a depune o nouă notificare până la împlinirea termenului prevăzut la alin. (2), urmând ca organul fiscal competent să comunice acestuia decizia prin care se ia act de retragerea notificării, conform modelului prevăzut în anexa nr. 17.

(2^2) În situația în care debitorul dorește concomitent atât retragerea notificării inițiale, cât și depunerea unei noi notificări, aceasta se poate realiza printr-o singură notificare, prin bifarea căsuței corespunzătoare din notificarea prevăzută în anexa nr. 29, depusă la organul fiscal competent, aplicându-se în mod corespunzător prevederile alin. (2^1).

8. În anexă, la articolul 3, alineatul (6) se modifică și va avea următorul cuprins:

(6) După întocmirea planului de restructurare și a testului creditorului privat prudent, debitorul depune la organul fiscal competent o cerere prin care solicită restructurarea obligațiilor bugetare, la care anexează planul de restructurare și testul creditorului privat prudent. Modalitatea de depunere a cererii este cea prevăzută la alin. (2). Modelul cererii privind aplicarea dispozițiilor referitoare la restructurarea obligațiilor bugetare este prevăzut în anexa nr. 30.

9. În anexă, la articolul 3 alineatul (7), litera a) se modifică și va avea următorul cuprins:

a) obligațiile bugetare scadente în perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2021 și data depunerii cererii;

10. În anexă, la articolul 4 alineatul (3), litera f) se modifică și va avea următorul cuprins:

f) obligațiile fiscale principale scadente în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 29/2020 privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare, cu modificările ulterioare, și data de 31 decembrie 2020 inclusiv.

11. În anexă, la articolul 5, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

(1) Debitorul depune la organul fiscal competent solicitarea de restructurare a obligațiilor bugetare, prevăzută în anexa nr. 30, împreună cu planul de restructurare și testul creditorului privat prudent.

12. În anexă, la articolul 5, alineatul (1^2) se modifică și va avea următorul cuprins:

(1^2) În situația în care debitorul dorește concomitent atât retragerea cererii inițiale, cât și depunerea unei noi cereri, aceasta se poate realiza printr-o singură cerere, prin bifarea căsuței corespunzătoare din cererea prevăzută în anexa nr. 30, depusă la organul fiscal competent, aplicându-se în mod corespunzător prevederile alin. (1^1).

13. În anexă, la articolul 7, alineatul (6) se modifică și va avea următorul cuprins:

(6) Pentru menținerea înlesnirii la plată a cărei valabilitate a fost pierdută, pentru modificarea înlesnirii la plată, precum și pentru orice alte operațiuni privind procedura de acordare și de urmărire a derulării înlesnirilor la plată se aplică în mod corespunzător prevederile Procedurii de aplicare a acordării eșalonării la plată de către organul fiscal central, aprobată prin Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 90/2016, cu modificările și completările ulterioare. Modelele formularelor utilizate pentru aplicarea acestor prevederi sunt cele cuprinse în anexele nr. 19-28 și anexa nr. 30.

14. În anexă, după articolul 11 se introduce un nou articol, articolul 11^1, cu următorul cuprins:

Articolul 11^1 Restructurarea obligațiilor bugetare în cazul persoanelor pentru care s-a atras răspunderea

(1) Restructurarea obligaților bugetare se acordă și pentru debitorii prevăzuți la art. 1 alin. (1), cărora li s-a stabilit răspunderea solidară potrivit Codului de procedură fiscală sau răspunderea potrivit Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările și completările ulterioare, sau potrivit Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenței, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv legii penale.

(2) În situația debitorilor prevăzuți la alin. (1), notificarea/ cererea de restructurare a obligațiilor bugetare se depune la organul fiscal în raza căruia aceștia își au domiciliul fiscal potrivit Codului de procedură fiscală, cu indicarea debitorului principal și a cuantumului obligațiilor bugetare pentru care le-a fost atrasă răspunderea, aplicându-se în mod corespunzător prevederile art. 3-11.

(3) Pentru analiza îndeplinirii condițiilor prevăzute la cap. I din ordonanță, în vederea restructurării obligațiilor bugetare pentru care s-a atras răspunderea potrivit legii, organul fiscal care administrează obligațiile fiscale ale persoanei răspunzătoare solicită, cel târziu în ziua lucrătoare imediat următoare de la primirea notificării/cererii de restructurare, organului fiscal care administrează obligațiile fiscale ale debitorului principal situația obligațiilor bugetare pentru care s-a atras răspunderea solidară, restante, defalcate pe tipuri de obligații.

(4) În vederea restructurării obligațiilor bugetare, organul fiscal care administrează obligațiile fiscale ale debitorului principal analizează situația fiscală a acestuia și emite certificatul de atestare fiscală prevăzut la art. 4, care va cuprinde numai obligațiile menționate la alin. (3), pe care îl transmite, până cel târziu în ziua lucrătoare imediat următoare de la primirea solicitării, organului fiscal care administrează obligațiile fiscale ale persoanei răspunzătoare.

(5) În vederea restructurării obligațiilor bugetare pentru persoanele răspunzătoare, organul fiscal competent în administrarea acestora aplică în mod corespunzător art. 4 alin. (11) și (12). Astfel, o copie a deciziei de restructurare a obligațiilor bugetare este comunicată și organului fiscal competent în administrarea obligațiilor fiscale ale debitorului principal.

(6) Schimbul de documente prevăzut la alin. (3)-(5) se realizează pe cale electronică, urmând ca acestea să fie transmise în original, în vederea arhivării la dosarul fiscal în cel mult 30 de zile de la emiterea acestora.

(7) La acordarea facilității pentru obligațiile pentru care s-a atras răspunderea potrivit legii, pentru analiza îndeplinirii condițiilor prevăzute la cap. I din ordonanță, organul fiscal care administrează obligațiile fiscale ale persoanei răspunzătoare are în vedere numai obligațiile ce îi revin acesteia, respectiv atât cele datorate ca urmare a atragerii răspunderii, cât și celelalte obligații bugetare înregistrate în evidența acestuia, dar nu și pe cele ce revin debitorului principal.

(8) După comunicarea deciziei de aprobare a restructurării obligațiilor bugetare, o copie a acesteia se transmite și organului fiscal competent în administrarea obligațiilor fiscale ale debitorului principal.

(9) Organul fiscal central competent în administrarea obligațiilor fiscale datorate de persoana răspunzătoare urmărește îndeplinirea condițiilor de menținere a valabilității înlesnirilor la plată a obligațiilor bugetare, prevăzute de ordonanță. Ori de câte ori se sting, total sau parțial, sume înscrise în decizia de aprobare a restructurării obligațiilor bugetare, procedează astfel:

a) înștiințează organul fiscal competent în administrarea obligațiilor fiscale datorate de debitorul principal cu privire la cuantumul sumelor stinse;

b) transferă sumele recuperate în contul deschis la unitatea de Trezorerie a Statului la care este arondat organul fiscal competent în administrarea obligațiilor fiscale datorate de debitorul principal.

(10) Cu sumele transferate potrivit alin. (9) lit. b), organul fiscal competent în administrarea obligațiilor fiscale datorate de debitorul principal stinge obligațiile fiscale restante ale debitorului, aplicând în mod corespunzător prevederile art. 165 din Codul de procedură fiscală, iar în evidența în care urmărește recuperarea obligațiilor pentru care s-a atras răspunderea solidară le diminuează în mod corespunzător.

(11) Ori de câte ori organul fiscal competent în administrarea obligațiilor fiscale datorate de debitorul principal stinge, inclusiv cu sumele transferate potrivit alin. (9) lit. b), total sau parțial, obligațiile pentru care s-a atras răspunderea solidară, acesta înștiințează organele fiscale competente în administrarea obligațiilor fiscale datorate de persoanele răspunzătoare, cu privire la sumele astfel stinse.

15. În anexă, anexele nr. 1, 2 și 4-18 la procedură se modifică și se înlocuiesc cu anexele nr. 1-17 la prezentul ordin.

16. În anexă, după anexa nr. 28 se introduc două noi anexe, anexele nr. 29 și 30, care vor avea cuprinsul prevăzut în anexele nr. 18 și 19 la prezentul ordin.

Articolul II.Anexele nr. 1-19 fac parte integrantă din prezentul ordin."