6/14/2013

Grupul fiscal unic

Ce este grupul fiscal unic?
Grupul fiscal unic este definit in Codul Fiscal,titlul VI,art 128 ca fiind un grup de persoane impozabile stabilite in Romania care,independente fiind din punct de vedere juridic,sunt in relatii stranse una cu alta din punct de vedere organizatoric,financiar si economic.
OPANAF 607/2013 aproba procedura de implementare si adminstrare a grupului fiscal unic precum si modelul si continutul unor formulare specifice.
Grupul fiscal unic prezinta particularitati in ceea ce priveste  declararea tva  prin formularul 300 "Decont de taxa pe valoarea adaugata".
Pentru toate celelalte declaratii fiscale sau informative , membrii grupului se  comporta ca persoane impozabile independente,pastrandu-si obligatiile individuale  de declarare prevazute de lege.
Persoanele impozabile care doresc sa fie tratate ca grup fiscal unic depun la organul  fiscal compentent o cerere tip       semnata de catre reprezentantii legali ai tuturor membrilor grupului.
La cerere se anexeaza certificat constatator ONRCsi/sau alte documente justificative din care sa rezulte actionariatul persoanelor impozabile ce vor face parte din grup  precum si cotele de participare la capitalul social.
Solutionarea cererii de catre organul fiscal competent se face in termen de 60 de zile  de la data depunerii documentatiei complete.
In situatia in care documentatia este incompleta,organul fiscal notifica persoana desemnata de grup ca reprezentant in vederea rezolvarii acestor probleme.
Daca nu este indeplinita una din conditiile din normele metodologice sau solicitantul  nu  completeaza documentatia in termen de maximul 15 zile de la data notificarii,cererea este respinsa.
In situatia in care sunt indeplinite conditiile ,se aproba cererea,se emite o decizie ,iar un exemplar al acesteia se comunica reprezentantului grupului.
De la data implementarii grupului fiscal unic ,fiecare membru al grupului completeaza  decontul de TVA pentru operatiunile proprii si il transmite reprezentantului desemnat  al  grupului. pentru intocmirea decontului de TVA consolidat.



                                      

</head>
<body>
<h1>http://fin8conta.blogspot.com<h1.
<h2.Grupul fiscla unic<h2/>