7/04/2016

Factoring

In majoritatea firmelor asigurarea lichiditatilor este o problema importanta, mai ales in vremuri de criza sau de blocaj economic.
Ce faceti in situatia in care aveti creante de incasat,  pe care nu le-ati incasat insa iar  lista  de plati ce trebuiesc efectuate este lunga?
Puteti apela la factoring
Factoringul este operatiunea prin care o parte denumita aderent cedeaza creantele  sale sau o parte din acestea  pe o perioada determinata, unei alte parti denumita factor contra unei sume, creanta provenita din vanzari de bunuri, prestari de servicii.sau executare de lucrari.
Intre cele doua parti (aderentul si factorul) se incheie un contract care poarta numele de contract de factoring.
De regula, factorul este o unitate bancara, care prin contract se obliga  sa incaseze creantele si desigur,isi asuma riscul de insolvabilitate a clientului.
Mai pe intelesul tuturor, sa zicem ca firma"X" la un moment dat este in criza de disponibilitati.banesti pentru a isi asigura finantarea activitatii curente.
Are in schimb creante de incasat de la clienti, insa acesteea nu au ajuns la scadenta.
Merge la o banca care include in serviciile sale  si acela de factoring.
Cedeaza creanta probata cu facturi si contracte (sau o parte din aceasta creanta) catre banca.
Aceasta din urma se obliga sa plateasca firmei "X"contravaloarea facturilor,  inainte  de scadenta, minus comisionul negociat, la termenul pe care cele doua  parti  il prevad in contract.
Firma "X" isi asigura astfel disponibilitatile banesti in schimbul platii comisionului, factorul isi incaseaza in locul aderentului creantele de la clienti la momentul scadentei.
O alta varianta ar fi ca firma"X" nu reuseste sa incaseze creantele de la client la momentul scadentei, nu are timpul necesar sau salariatii care sa se ocupe de aceasta.
Face acelasi tip de contract, de data acesta incaseaza contravaloarea creantelelor cedate la  scadenta.
Pe facturile pe care aderentul le va transmite factorului, se va specifica ca dreptul de incasare a creantei revine factorului.
Aderentul va garanta existenta creantei la momentul cesiunii si va executa in continuare, cu respectarea tuturor clauzelor contractul cu clientul sau.
Factorul poate sa nu accepte toate creantele propuse de aderent.
Clientul (debitorul) va fi notificat de catre parti de existenta contractului de factoring.
In cazul in care achita ininte de scadenta,factorul poate retine o garantie din valoarea ce urmeaza a fi platita.
Ca orice contract despre care v-am vorbit trebuie sa contina minimum urmatoarele clauze: parti, obiect, obligatii, drepturi, durata contractului, termen de plata, pret, conditii de cesionare a contractului, clauza penala.




</head>
<body>
<h1>http://fin8conta.blogspot.com<h1>
<h2>Factoring<h2/>