7/02/2016

Leasing

Act normativ : OG 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing, republicata in Monitorul Oficial 9/12 ian 2000.
Leasing-ul este definit ca fiind operatiunea prin care, o parte (locator/finantator) transmite pentru o perioada  determinata dreptul de folosinta asupra bunului care este in proprietatea sa, altei parti (utilizator), contra unei plati numita rata de leasing.
La sfarsitul perioadei de leasing utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului sau pentru  prelungirea  raporturilor contractuale.
Aceasta operatiune se efectueaza in baza unui contract de leasing intre locator  si   utilizator.
Obiectul unui asemenea contract il pot forma bunurile imobile precum si cele mobile de folosinta indelungata, cu unele exceptii: inregistrari audio, video, piese de teatru, manuscrise, brevete, alte drepturi de autor.
Stim ca cel putin in Romania ponderea contractelor de leasing o constituie cele pentru autoturisme.
Insa sunt  contracte de acest gen pentru orice tip de mijloc de transport, utilaje  industriale, cladiri, orice tip de aparatura profesionala.
Leasing-ul poate fi de doua tipuri- leasing operational si leasing financiar.
Conform legii, leasing-ul financiar este operatiunea  care indeplineste una sau mai multe din conditiile urmatoare:
-riscurile si beneficiile aferente dreptului de proprietate  trec asupra utilizatorului de la incheirea contractului
-partile au prevazut expres  ca la exprirarea contractului se transfera utilizatorului  dreptul de proprietate
-perioada contractului acopera cel putin 75% din durata normala de utilizare a bunului.
Leasing-ul operational  este operatiunea care nu indeplineste nici una din conditiile prevazute mai sus.
Mai pe scurt si pe intelesul tuturor- in cazul leasing-ului financiar utilizatorul este tratat ca proprietar al bunului,  in cazul leasing-ului operational utilizatorul este tratat ca si chirias.
Din experienta va pot spune ca in toate contractele de leasing financiar se trece clauza prin care se stipuleaza ca la expirarea contractului  bunul va fi cumparat de utilizator.
In cazul unui contract de leasing locator (finantator)  poate fi o societate de leasing persoana  juridica romana sau straina.
Utilizator poate fi orice persoana fizica sau juridica romana sau straina.
Rata de leasing va cuprinde:
a) in cazul leasing-ului financiar  cota -parte din valoarea de intrare a bunului  (valoarea la care a fost achizitionat de locator) + cota parte dobanda de leasing (aceasta se calculeaza facand media dobanzilor bancare  de pe piata romaneasca)
b)in cazul leasing-ului operational cota-parte de amortizare calculata in conformitate  cu legislatia in vigoare  +  beneficiile pentru locator stabilite de comun acord intre  parti.
Si in cazul leasing-ului operational puteti opta la expirarea contractului pentru  achizitionarea bunului (chiar daca acest lucru nu este trecut ca si clauza in contract)  platind rata reziduala  (ultima rata a contractului).
Contractul de leasing trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu urmatoarele rubrici:

1.Partile
-locatorul
-utilizatorul

2.Descrierea exacta a bunului

3.Valoarea totala a contractului de leasing

4.Valoarea ratelor de leasing si termenul de plata al acestora

5.Perioada de utilizare in sistem de leasing a bunului

6.Clauza privind asigurarea bunului

7.Clauza privind transferul de proprietatre al bunului

Sigur, ca in cazul oricarui alt tip de contract trebuie sa existe clauze privind drepturile  si obligatiile partilor,clauza de forta majora, litigii si modalitatea de rezolvare a acestora.