4/14/2016

Barter

Barterul este operatiunea prin care doua parti isi sting reciproc obligatiile comerciale prin livrare de bunuri si/sau prestare de servicii.
Este de fapt o operatiune de compensare a datoriilor reciproce si am observat ca in  ultima perioada barterul este din ce in ce mai folosit,din cauza lipsei de lichiditati.
Diferenta dintre operatiunea de barter si aceea de compensare este aceea ca, in cazul  barterului,aceasta stingere reciproca de obligatii comerciale,este stabilita de parti,fie ele persoane fizice sau juridice, inca de la inceput, inainte de livrarea bunurilor si/sau prestarea serviciilor reciproce,iar acest lucru se consemneaza intr-un  contract numit contract de barter,negociat si semnat de parti.
In cazul unei operatiuni de compensare simple,de regula partile isi livreaza bunuri sau presteaza servicii fie in baza unor contracte de alt tip(vanzare cumparare,prestari servicii,comision,etc) sau direct prin facturare cu optiunea  ca fiecare parte sa  ii plateasca celeilalte parti livrarea prestarea de servicii.
In acest caz, la un moment dat se poate ajunge la un blocaj din cauza lipsei de numerar,si pentru anumite operatiuni se poate face compensare in baza unui proces verbal de  compensare intre parti.
Revenind la contractul de barter, putem spune despre acesta ca este un contract cu titlu oneros, cu transmitere de drepturi reale,care poate fi si cu executare succesiva.
Ca orice contract,contractul de barter trebuie sa cuprinda clauze ca:partile contractului,obiectul contractului,durata contractului,cantitati,pret,conditii de livrare si transport(daca  este cazul)termenele de livrare a produselor sau de executare a lucrarilor,stingerea obligatiilor.
Ar trebui cuprinse in contract de asemenea si caluza de forta majora,arbitrajul si eventual o clauza de concesionare a contractului.



</head>
<body>
<h1>http://fin8conta.blogspot.com<h1>
<h2>Barter<h2>