Dupa cum stiti raporturile de munca sunt reglementate de Codul Muncii.
Documentul care consfinteste raporturile de munca intre angajatori si salariati este contractul de munca.
Despre contractul de munca si clauzele obligatorii pe care trebuie sa le cuprinda acesta (in conformitate cu art 17 Codul Muncii) am scris intr-un articol anterior.
In afara acestor clauze, contractul de munca poate cuprinde si unele clauze specifice care vor fi negociate intre parti..
Art 20 din Codul Muncii defineste ca fiind clauze specifice, fara a se limita doar la acestea, urmatoarele clauze:
-clauza cu privire la formarea profesionala
-clauza de neconcurenta
-clauza de confidentialitate
Prin clauza de neconcurenta salariatul va fi obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert,o activitate ce se afla in concurenta cu cea prestata de angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.
Clauza de neconcurenta are efect numai daca in cuprinsul contractului de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la incetarea contractului de munca, cuantumul indemnizatiei lunare, perioada de neconcurenta, tertii in favoarea carora salariatul nu poate presta activitatile si zona geografica unde salariatul poate fi in concurenta reala cu angajatorul.
Indemnizatia lunara trebuie sa fie de minim 50% din media veniturilor lunare brute pe ultimile sase (6) luni ale salariatului.
</head>
<body>
<h1>http://fin8conta.blogspot.com<h1>
<h2>Raporturi de munca -clauza de neconcurenta<h2/>
Blog despre firme.Operatiuni financiar contabile de la A la Z inclusiv monografie contabila, despre taxe si impozite , despre resurse umane(contracte de munca , revisal, state de plata , contributii sociale) caracteristici firme, despre infiintari firme, contracte comerciale, etc