Unul din contractele cel mai des intalnite in activitatea comerciala a unei firme este contractul de prestari servicii.
Contractul de prestari servicii este contractul prin care o parte, denumita prestator,isi ia angajamentul sa presteze pentru cealalta parte,denumita beneficiar,o activitate necesara acestuia,contra unei sume stabilite de comun acord.
Este un contract cu titlu oneros,care poate fi cu executare imediata sau succesiva.
Exemple de contracte de prestari servicii ,dupa opinia mea ,ar fi:
a)contractul de service pentru calculatoarele sau aparatura birotica(fax,xerox,scaner), dintr-o firma;acesta este de regula,un contract cu executare succesiva deoarece se incheie pe o perioada mai mare de timp,sa zicem un an, iar prestatorul trebuie sa intervina ori de cate ori intervine o defectiune ,in perioada de timp data.
b)contractul de service auto,atunci cand o firma de distributie sau de transport incheie un asemenea contract pentru parcul auto propriu
c) contractul de prestarii servicii( consultanta) in domeniul financiar contabil, juridic, informatic, publicitar,etc
d) contractul cu o firma de transport pentru transportul de marfuri sau persoane este si el un contract de prestari servicii.
e)contractul cu o firma de curatenie sau pentru intretinerea si administrarea cladirilor
Sunt multe alte situatii in care se poate incheia un contract de prestari servicii cu o alta firma, o persoana fizica autorizata sau o persoana fizica.
Clauzele contractului de prestari servicii sunt cam aceleasi pe care le regasim si in alte tipuri de contracte despre care am scris in articole anterioare.
Nu voi detalia aici pentru fiecare clauza,voi puncta doar cate ceva.
Partile contractului-se completeaza asa cum am specificat si cu alte ocazii cu datele de indentificare ale celor doua parti ale contractului,in cazul persoanelor juridice vom specifica si persoana imputernicita sa semneze contractul.
Obiectul contractului- se completeaza cu tipul acelei prestari de servicii-service,consultanta,etc
Durata contractului se trece durata pe care se deruleaza contractul,data intrarii lui in vigoare si daca este cu executare imediata sau succesiva.
Drepturile si obligatiile partilor se completeaza cu drepturile si obligatiile fiecarei parti in parte,asa cum au fost ele negociate.
Valoarea contractului - se completeaza cu valoarea totala a contractului.
Termenul de plata - data sau datele la care se efectueaza plata/platile si cuantumul acestora.
Este necesar sa cuprindeti in contract si clauza penala,clauza de forta majora precum si instanta compententa in solutionarea litigiilor,atunci cand nu se pot rezolva pe cale amiabila.
</head>
<body>
<h1>http://fin8conta.blogspot.com<h1>
<h2>Contractul de prestari servicii<h2/>
Blog despre firme.Operatiuni financiar contabile de la A la Z inclusiv monografie contabila, despre taxe si impozite , despre resurse umane(contracte de munca , revisal, state de plata , contributii sociale) caracteristici firme, despre infiintari firme, contracte comerciale, etc