12/22/2012

Contractul de munca


<p>  Raporturile de munca sunt reglementate de Legea 53/2003 Codul Muncii cu modificarile si completarile ulterioare,republicata.
    In conformitate cu Codul Muncii contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica denumita salariat se obliga sa presteze munca  pentru si sub autoritatea unui angajator in schimbul unei remuneratii denumita salariu.
    Art 16 din Codul Muncii obliga angajatorul ca anterior inceperii activitatii salariatului sa inregistreze contractul individual de munca  in registrul general de evidenta al  salariatilor, sa transmita la inspectoratul teritorial de munca ( acum transmiterea se face electronic) si de asemenea   sa inmaneze un exemplar al contractului inregistrat  salariatului.
    Contractul de munca se incheie de regula pe perioada nedeterminata.
    Prin exceptie se pot incheia contracte de munca pe perioada determinata.
   Exista posibilitatea ca salariatul sa fie angajat pentru o perioada de proba.
Perioada de proba nu poate fi mai mare de 9o de zile in cazul functiilor executive si 120 de zile in cazul functiilor de conducere ; in cazul persoanelor cu handicap perioada   de proba nu poate fi  mai  mare de 30 de zile.
    Contractul de munca trebuie sa cuprinda urmatoarele capitole:
A)PARTILE CONTRACTULUI  - angajatorul si salariatul cu datele de indentificare.
   Angajatorul va specifica denumirea, sediul ,C.U.I., date de contact, numele, prenumele si  calitatea reprezentantului legal;in cazul salariatului se va completa numele,
prenumele, domiciliul, actul de indentitate(BI,CI, pasaport) ,CNP, permisul de munca ( in cazul  cetatenilor straini).
B)OBIECTUL CONTRACTULUI
C)DURATA CONTRACTULUI Aici exista doua posibilitati :
-pe perioada nedeterminata  se va completa cu data inceperii activitatii.
-pe perioada determinata se va completata data inceperii si data incetarii activitatii.
D) LOCUL DE MUNCA- Veti mentiona unde isi va desfasura salariatul activitatea : la sediul firmei, la un punct de lucru , in mai multe locuri..
E) FELUL MUNCII se completeaza cu functia/meseria salariatului.
F)ATRIBUTIILE POSTULUI.veti completa care sunt atributiile salariatului
G)CONDITIILE DE MUNCA Se completeaza grupa de munca- conditii normale,conditii  deosebite sau conditii speciale , asa cum sunt ele prevazute in Legea 19 /2000
H) DURATA MUNCII Se va specifica daca este o norma intreaga sau o fractiune de norma , cate ore pe zi sau saptamanal trebuie sa efectueze salariatul ;in cazul contractelor cu timp partial ( fractiune de norma ) durata nu poate fi mai mica de 2 ore pe zi: se va specifica in ce conditii se fac ore suplimentare( acestea trebuie sa  constituie  o exceptie , nu o regula).
I) CONCEDIUL  ANUAL DE ODIHNA se va specifica numarul de zile lucratoare al concediului anual de odihna ; numarul   minim stabilit  prin lege este 21 zile lucratoare pentru o norma intreaga de lucru. ; pentru timp partial se stabileste proportional cu timpul lucrat;numarul maxim  de zile de concediu se negociaza intre parti.
J) SALARIUL se specifica salariul brut
L)ALTE CLAUZE - se specifica perioada de proba daca este cazul , perioada de  preaviz in  cazul demisiei si in cazul concedierii.
M)DREPTURILE SI OBLIGATIILE PARTILOR se consemneaza drepturile si obligatiile angajatorului  cat si drepturile si obligatiile salariatului .
 Ele trebuie sa fie in conformitate cu egislatia in vigoare( Codul Muncii).
N)DISPOZITII FINALE  aici veti mentiona de pilda  ca modificarile aduse contractului  de munca se vor face prin act aditional semnat de ambele parti ; actul aditional in caz de modificari este obligatoriu  in conformitate cu prevederile Codului Muncii.

  • Se va specifica modalitatea de solutionare a eventualelor conflicte; de obicei se  alege ca prima solutie calea amiabila; daca nu este posibila atunci se va solutiona de instantele teritoriale judecatoresti in conformitate cu legea romana.










</head>
<body>
<h1>fin8conta.blogspot.com<h1>
<h2 > contractul de munca<h2/>