6/25/2015

Semnatura electronica


Legea 455/2001 stabileste regimul juridic al semnaturii electronice si al inscrisurilor in   forma electronica.
Legea mai sus mentionata stabileste si conditiile furnizarii de servicii de certificare  a semnaturilor electronice.
Legea 455/2001 defineste semnatura electronica ca fiind date in forma electronica care sunt atasate sau logic asociate cu alte date in forma electronica si care servesc  ca  metoda de indentificare.
Semnatura electronica extinsa este definita ca fiind acea semnatura electronica care   indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
-este legata in mod unic de semnatar
-asigura indentificarea semnatarului
-este creata prin mijloace controlate exclusiv de semnatar
-este legata de datele in forma electronica la care se raporteaza in asa fel incat orice  modificare  ulterioara  a acestora este indentificabila.
Datele in forma electronica sunt reprezentari ale informatiei intr-o forma conventionala  adecvata crearii, prelucrarii, trimiterii, primirii sau stocarii acesteia prin mijloace   electronice.
Inscrisul in forma electronica reprezinta o colectie de date in forma electronica intre care  exista relatii logice si functionale si care redau litere,cifre sau orice alte  caractere cu  semnificatie   inteligibila, destinate a fi citite prin intermediul unui soft informatic sau  al altui  procedeu similar.
Semnatar este persoana care detine un dispozitiv de creare a semnaturii electronice si  care actioneaza fie in nume propriu, fie ca reprezentant al unui tert.
Datele de creare a semnaturii electronice reprezinta orice date in forma electronica cu caracter de unicitate ,cum ar fi coduri sau chei criptografice private ,care  sunt   folosite  de  semnatar  pentru crearea unei semnaturi electronice.
Dispozitivele de creare a semnaturii electronice reprezinta software si/sau  hardware configurate , utilizate pentru a implementa  datele de creare a semnaturii
electronice.
Dispozitiv securizat de creare a semnaturii electronice reprezinta acel dispozitiv de  creare a semnaturii electronice care indeplineste toate aceste conditii:
-datele de creare a semnaturii  utilizate pentru generarea acesteia sa poata aparea o singura data si confidentiialitatea acestora sa fie asigurata.
-datele de creare a semnaturii sa nu poata fi deduse
-semnatura sa fie protejata impotriva falsificarii prin mijloacele tehnice disponibile la  momentul   generarii acesteia.
-datele de creare a semnaturii sa poata fi protejate in mod efectiv de catre semnatar  impotriva   utilizarii acestora de catre persoane  neautorizate.
-sa nu modifice datele in forma electronica care trebuie sa fie semnate, si nici sa nu  impiedice  ca acestea sa fie prezentate semnatarului inainte de finalizarea procesului de semnare.
Datele de verificare a semnaturii electronice =coduri sau chei criptografice publice  care sunt utilizate in scopul verificarii unei semnaturi electronice.
Dispozitiv de verificare a semnaturii electronice =software si/sau hardware configurat   utilizat  pentru a implementa datele de verificare a semnaturii electronice.
Certificatul = o colectie de date in forma electronica  ce atesta legatura dintre datele de verificare a semnaturii electronice si o persoana, confirmand indentitatea  acesteia.
Certificatul calificat=certificatul care satisface cerintele prevazute de art 18 din  lege si este emis  de un furnizor de servicii de certificare autorizat pentru aceasta conform art 20 din lege.
In acest articol am incercat sa va familiarizez cu ceea ce inseamna semnatura  electronica si  dispozitivele/certificatele necesare pentru aceasta.
Intr-o postare viitoare voi indica si modalitatea prin care puteti obtine certificat pentru semnatura  electronica.







</head>
<body>
<h1>fin8conta.blogspot.com<h1>
<h2>semnatura electronica<h2/>