6/26/2015

Semnatura electronica(2)-regimul juridic, obligatii furnizori, obtinerea semnaturii



In continuarea articolului precedent privind semnatura electronica  voi indica aici regimul juridic al semnaturii electronice.
Inscrisul in forma electronica ,caruia i s-a incorporat,atasat sau i s-a asociat logic o semnatura electronica extinsa ,bazata pe un certificat calificat si generata cu ajutorul unui dispozitiv securizat de creare a semnaturii electronice ,este asimilat in ceea ce priveste conditiile si efectele sale ,cu inscrisul sub semnatura privata..
Inscrisul in forma electronica,caruia i s-a incorporat ,atasat sau i s-a asociat  logic o semnatura electronica,recunoscut de catre cel caruia i se opune are acelasi efect ca  actul   autentic intre cei care l-au subscris si cei care le reprezinta drepturile.
In situatiile in care, potrivit legii,forma scrisa este ceruta ca o conditie de  proba sau  validitate  a unui act juridic,un inscris in forma electronica indeplineste aceasta conditie  ceruta daca i s-a   incorporat sau atasat o semnatura electronica extinsa bazata pe un  certificat calificat si generata prin intermediul unui dispozitiv  securizat de creare a semnaturii.
In cazul in care una dintre parti nu recunoaste inscrisul sau semnatura , instanta va  dispune  intotdeauna ca  verificarea sa se faca prin expertiza tehnica de specialitate .
Expertul este dator sa ceara certificate calificate , precum si orice alte documente necesare  potrivit legii ,pentru indentificarea titularului de certificat .
Partea care invoca in fata instantei semnatura  electronica extinsa trebuie sa dovedeasca ca  aceasta indeplineste conditiile mai sus mentionate.
Partea care invoca in instanta un certificat calificat trebuie sa dovedeasca ca  furnizorul de servicii de certificare indeplineste conditiile prevazute de lege.
Furnizorii de servicii de certificare .
Furnizarea serviciilor de certificare se desfasoara cu respectarea actelor normative in vigoare.
Furnizorii de servicii de certificare au obligatia sa notifice cu 30 de zile inainte de inceperea activitatii autoritatea de reglemntare si supraveghere in domeniu. cu privire la data inceperii activitatii.
Ei trebuie sa comunice autoritatii din domeniu toate informatiile referitoare la procedurile de securitat si de certificare utilizate ,precum si orice alte informatii  cerute de aceasta autoritate.
Furnizorul de servicii de certificare va asigura accesul la toate informatiile necesare  utilizarii  corecte si in conditii de siguranta  a servciciilor sale .
Informatiile vor fi furnizate anterior nasterii oricarui raport  contractual cu persoana care cere  eliberarea unui certificat .
Aceste informatii vor face referire la:procedura ce trebuie urmata in scopul crearii si verificarii semnaturii electronice;tarifele percepute ;modalitatile si conditiile concrete de  utilizare a certificatelor inclusiv limitele impuse utilizarii acestora, cu conditia ca aceste   limite sa poata fi cunoscute de terti;
obligatiile care incuba, potrivit legii 455/2001,titularului certificatului si furnizorului de servicii de certificare;existenta unor acreditari ;conditiile contractuale de eliberare a certificatului inclusiv eventualele  limitari ;caile de solutionare a conflictelor;orice alte  conditii stabilite de autoritatea de reglementare  si supraveghere in domeniu .
Furnizorul de servicii de certificare va transmite solicitantului un exemplar al certificatului.
Dupa acceptarea de catre solicitant a certificatului,furnizorul va inscrie certificatul in registrul special   prevazut de lege.
Furnizorii de servicii de certificare si angajatii lor sunt obligati la pastrarea secretului  informatiilor  incredintate.
Daca se foloseste un pseudonim indentitatea titularului nu poate fi divulgata decat cu  acceptul  persoanei in cauza sau la solicitatea autoritatilor daca actioneaza in  limitele  prevazute de lege.
Mentiuni cuprinse obligatoriu in certificatul calificat:
se indica faptul ca certificatul a fost eliberat cu titlu de certificat calificat ;datele de  indentificare ale furnizorului;numele semnatarului sau pseudonimul acestuia, indentificat ca atare precum si alte atribute specifice semnatarului, daca sunt relevante;cnp; datele de indentificare a semnaturii;perioada de valabilitate a certificatului calificat;semnatura electronica extinsa a furnizorului de servicii;daca este cazul  limitele utilizarii  certificatului  calificat sau    limitele valorice ale operatiunilor
 pentru care este utilizat.
Furnizorul va atribui semnatarului un cod de indentificare unica.
Furnizorii de servicii de certificare figureaza intr-un registru care se constituie si se  actualizeaza de catre autoritatea publica specializata in domeniu ;acest registru  este  considerat ca evidenta oficiala a  furnizorilor de servicii de certificare.
Titularii de certificate au obligatia sa ceara de indata revocarea certificatelor daca:
-au pierdut datele de creare a semnaturii electronice;au motive sa creada aceste date  au ajuns la cunostiinta  unui tert neautorizat;informatiile esentiale cuprinse in  certificat  nu mai corespund realitatii.
Obtinerea certificatului
Persoanele care doresc sa obtina un certificat se vor adresa cu o cerere unui furnizor de  servicii de certificare.
Asa cum am mentionat mai sus acesta are obligatia sa furnizeze cel putin informatiile  pe care le-am  enumerat.
Dupa ce v-ati informat va trebui sa semnati un acord, sa furnizati datele necesare, sa  semnati contractul, efectuati plata si pe baza actului de indentitate si a dovezii platii vi  se elibereaza certificatul.
Durata maxima pentru eliberarea certificatului este de 5 zile, conform legii.
Am scris aceste doua articole despre semnatura electronica deoarece consider ca aceste  informatii sunt utile multora, avand in vedere ca toti agentii economici au obligatia sa  depuna raportarile in sistem electronic, iar pentru aceasta este  obligatorie  semnatura  electronica.
Ma gandesc ca aceste informatii sunt utile si pentru cei care vor sa semneze contracte  sau  alte documente in sistem electronic , in defavoarea contractelor scrise semnate   in mod  traditional.
Consider ca  acestea sunt informatii utile si pentru alte categorii care doresc doar sa fie  bine  informate si sa isi protejeze drepturile.















<html>
<head>
<title>fin8conta.blogspot.com<meta name="description"content Semnatura electronica(2)
regimul juridic,obligatiile furnizorilor,obtinerea semnaturii</head><body>

</head>
<body>
h1>fin8conta.blogspot.com<h1>
<h2>Semnatura electronica(2)-regimul juridic, obligatiile furnizorilor,obtinere semnatura<h2/>